DomovNoviceKoprska knjižnica ostaja odprta tudi v času epidemije

Koprska knjižnica ostaja odprta tudi v času epidemije

KulturaNaši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Ob razglasitvi epidemije vse enote Osrednje knjižnice Srečka Vilharja do nadaljnjega obratujejo v skladu s smernicami Združenja splošnih knjižnic, ki so osnovane na priporočilih Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in Ministrstvu za kulturo.  

V knjižnici do uvedbe novih sprememb veljajo vsi sprejeti ukrepi, in sicer nošenje zaščitne maske, medosebna razdalja, razkuževanje rok in spodbujanje brezstičnega poslovanja. Poleg tega v okviru priporočil NIJZ v koprskih knjižnici že ves čas štejejo uporabnike, ki se nahajajo v prostorih knjižnice, saj velja priporočilo 20 kvadratnih metrov površine na posamezno stranko. Da bi delo v knjižnici, zlasti pa izposoja, vračilo in dostop do knjižničnega gradiva potekali nemoteno, so v skladu s priporočili uvedli nujno uporabo košarice za vsakega uporabnika in obiskovalca (košarice po vsaki uporabi redno razkužujejo).

Delovanje knjižnice v nekaj točkah:

  • Uporabniki imajo do knjižničnega gradiva prost dostop ob upoštevanju varnostnih navodil (nošenje maske, razkuževanje rok, upoštevanje razdalje med uporabniki, omejitev števila sočasnih obiskovalcev – nadzor z uporabo košaric).
  • Tudi v teh razmerah uporabnikom svetujejo uporabo brezstične izposoje (samopostrežna izposoja, izposoja predhodno naročenega gradiva).
  • Bibliobusi vozijo po ustaljenem urniku, izposoja in vračanje gradiva poteka ob vseh potrebnih varnostnih ukrepih.
  • Vrnjeno gradivo je pred ponovno uporabo podvrženo predpisani 3-dnevni karanteni.

Uporabnike želijo znova spomniti na različne možnosti brezstične izposoje gradiva:

  • BREZKONTAKTNO NAROČANJE GRADIVA: preko spletne strani COBBIS ali telefona (05/ 66  32  605) lahko v vseh enotah vnaprej naročite gradivo, ki vam ga pripravijo in (v času, ko je enota odprta) predajo.
  • SPLETNI VPIS: za vse, ki še niste člani koprske knjižnice, nudijo vpis preko spleta: https://plus.si.cobiss.net/opac7/rsu/sikkp/form
  • REZERVACIJE KNJIG PREKO SPLETA: gradivo rezervirate na spletni strani Cobiss.si (https://plus.si.cobiss.net/opac7/bib/search)  ali preko Virtualne knjižnice Slovenije na mobilnih napravah – aplikacija mCOBISS.
  • PODALJŠEVANJE GRADIVA PREKO SPLETA: zamudnini se lahko izognete, tako da pravočasno vrnete gradivo ali podaljšate rok izposoje, in sicer v spletnem servisu Moja knjižnica – https://plus.si.cobiss.net/opac7/bib/search
  • PODALJŠEVANJE GRADIVA S TELEFONSKIM KLICEM

DOSTOP DO GRADIVA PREKO PODATKOVNIH ZBIRK V E-OBLIKI: če ste član Osrednje knjižnice Srečla Vilharja, lahko e-gradiva berete tudi preko mobilnih naprav na povezavi.

Foto: Osrednja knjižnica Srečka Vilharja