DomovNoviceOb 75. letnici OZN v modri barvi tudi koprski pomol

Ob 75. letnici OZN v modri barvi tudi koprski pomol

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

V soboto bo minilo natanko 75 let od ustanovitve Organizacije združenih narodov. Ob tej priložnosti bodo številne države svoje nacionalne spomenike osvetlile z modro barvo, ki je simbol te svetovne organizacije. Letos se bo akciji pridružila tudi Mestna občina Koper, ki bo v ta namen, v soboto, 24. oktobra, z modro barvo osvetlila koprski pomol. 

24. oktobra 1945 je bila v San Franciscu ratificirana ustanovna listina ZN-a, organizacije, ki danes vključuje 193 držav sveta, med njimi tudi Slovenijo. Pod njenim okriljem danes deluje vrsta organizacij, agencij in uradov, kot so Sklad za otroke (UNICEF), Svetovni program za hrano (WFP), Organizacija ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO), Urad visokega komisarja OZN za begunce (UNHCR), Mednarodna agencija za atomsko energijo (IAEA), Urad ZN za droge in kriminal (UNODC), Urad ZN za zadeve vesolja (UNOOSA) ter drugi.

V preteklih letih so v simbolni barvi svetovne organizacije zasijale številne svetovne znamenitosti, in sicer piramide v Gizi, Empire State Building v New Yorku, Alhambra v Španiji, operna hiša v Sydneyju, kip Kristusa Odrešenika v Riu de Janeiru, ruski muzej Ermitaž, jordansko mesto Petra, poševni stolp v Pisi, palača Westmister v Veliki Britaniji in mnoge druge. Letos se praznovanju 75. obletnice kampanji pridružuje tudi koprska občina, ki bo v soboto zvečer v modro odela ulične svetilke na koprskem pomolu.

Foto: Vojko Rotar