DomovNoviceKoprska knjižnica poskrbela za širjenje bralne kulture v Banjaluki

Koprska knjižnica poskrbela za širjenje bralne kulture v Banjaluki

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Minuli konec tedna je Osrednja Knjižnica Srečka Vilharja Koper obiskala Slovence v Banjaluki. Obiskali so Udruženje Slovenaca Republike Srpske Triglav Banja Luka, kjer so predstavili delovanje knjižnice za vse generacije in za najmlajše pripravili zanimivo predstavo z lutkami, obiskala jih je Rovka Črkolovka, ob zanimivi pravljici pa jih je zabavala Čarovnica Apčiha.

Izven meja Slovenije živi 650.000 Slovencev. Večina jih biva v sosednjih državah, nekateri so se izselili v ostale evropske države in na druge kontinente. Slovenci so matično deželo začeli zapuščati konec 19. stoletja, zadnje številčno zapuščanje domovine pa se je zgodilo zaradi gospodarske stiske med leti 1960 in 1970. Danes je v tujini že tretja ali celo četrta generacija slovenskih rojakov, zato so se marsikatere sledi za njimi že izgubile. Kljub temu v Društvu Slovencev RS Triglav Banja Luka dokazujejo, da se materni jezik prababic in pradedkov lahko ohranja, saj je v društvu kar nekaj takih, ki so že četrta generacija Slovencev na območju Banjaluke.

V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper se zavedajo, kako zelo pomembna je vloga varovanja in spoštovanja pravic ter interesov Slovencev kot manjšine, zato so minuli konec tedna z društvom Triglav znova združili moči in poskrbeli za ozaveščanje o pomenu ohranjanja narodne identitete in krepitve narodne zavesti. Poleg tega je pomembno spodbujanje sodelovanja z Republiko Slovenijo na kulturnem, umetniškem in športnem področju ter povezovanje med slovenskimi društvi in ustanovami iz celega sveta.

»Izjemno me veseli, da lahko širimo bralno kulturo tudi med banjaluškimi Slovenci. Zelo ponosni smo na slovenske izseljenke, izseljence in njihove potomce, ki tudi po več desetletjih življenja v drugih državah še vedno govorijo slovensko in slovenske običaje ter kulturo prenašajo naprej na svoje otroke in vnuke. Le tako lahko skupaj premagujemo, spoštujemo razlike in iščemo podobnosti na različnih kulturnih ravneh, na katerih skupaj gradimo in soustvarjamo medkulturni svet,« je ob obisku Banjaluke povedal direktor Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper David Runco.

Foto: Osrednja knjižnica Srečka Vilharja