DomovNoviceKoprska knjižnica s knjižnimi storitvami pomaga ukrajinskim beguncem

Koprska knjižnica s knjižnimi storitvami pomaga ukrajinskim beguncem

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

V prostore počitniškega doma Ministrstva za notranje zadeve na Debelem rtiču je pred dnevi prispela prva skupina beguncev iz Ukrajine. Na matere z otroki, ki so v strahu pred vojnimi grozotami poiskale zavetje v naših krajih, se je odzvala tudi Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper. Zanje je pripravila vrsto prilagojenih knjižničnih storitev, ki jim bodo v pomoč pri socialnem vključevanju ter integraciji v slovensko družbo.

Premične zbirke Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper so na voljo uporabnikom zavodov, domov in drugih institucij, ki težko obiskujejo knjižnico. Oblikovane so za potrebe delovne terapije, ki spodbuja samostojnost, aktivno življenje, razvedrilo in vseživljenjsko učenje ter tako vpliva na kakovost bivanja. Knjižna zbirka, ki jo bo knjižnica prihodnji teden v torek, 19. aprila, namenila v uporabo na Debelem rtiču, zajema nekaj več kot 200 knjig, med katerimi je predvsem leposlovje v slovenskem, ukrajinskem  in drugih jezikih.

»V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper vemo, kako pomemben del našega življenja je branje. S knjigami rastemo, se učimo, tudi zabavamo. Literatura pa nam lahko služi tudi v uteho, zato jo še posebej potrebujejo begunci in begunski otroci, ki so se nehote čez noč znašli v popolnoma tujem okolju. V knjižnici smo se zato nemudoma odločili, da jim omogočimo brezplačno enoletno članarino, ki vključuje dostop do e-virov in knjig iz vsega sveta, tudi v ukrajinskem jeziku. Predvsem pa nas veseli, da jim lahko omogočimo stik s knjigo v fizični obliki,« je povedal direktor knjižnice David Runco.

Foto: Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper