DomovNaši krajiDolgotrajno ustavljanje na postajališčih ovira avtobusni promet

Dolgotrajno ustavljanje na postajališčih ovira avtobusni promet

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Vozniki javnega potniškega prometa se zadnje čase dnevno soočajo z vozniki osebnih vozil, ki z dolgotrajnim ustavljanjem na postajališčih onemogočajo pravilen dovoz avtobusov in otežujejo vstop ter izstop potnikov. Ker je na postajališčih dovoljeno le kratkotrajno ustavljanje, voznike na koprski občini pozivajo k uporabi bližnjih javnih parkirišč, okrepili bodo tudi nadzor na terenu.

Največ primerov, kjer vozniki z osebnimi avtomobili zaparkirajo avtobusna postajališča, beležijo na postajah na Piranski cesti (ob tržnici), pa tudi na nekaterih drugih postajališčih v neposredni bližini mestnega jedra. S tem onemogočajo pravilen dovoz avtobusov do primerno privzdignjenega postajališča, ki potnikom omogoča varen vstop in izstop iz vozila. Največ težav s tem povzročajo starejšim in gibalno oviranim osebam, ki na avtobus in z njega izstopajo s pomočjo klančine.

Na Mestni občini Koper zato voznike prijazno opozarjajo, naj na avtobusnih postajališčih svojih vozil ne ustavljajo. Zakon o pravilih cestnega prometa jim sicer omogoča kratkotrajno ustavljanje, a le za čas, ki je potreben, da vozniki iz vozila izstopijo oziroma vstopijo. Vse tiste, ki avtobusne postaje uporabljajo za začasno parkiranje oziroma čakanje na sopotnike, pozivajo k uporabi bližnjih javnih parkirišč (tržnica, ob olimpijskem bazenu, pri stadionu).

Okrepili bodo tudi prisotnost medobčinskega redarstva, ki bo na terenu posebno pozornost namenilo prav problematiki ustavljanja in začasnega parkiranja na avtobusnih postajah ter drugih javnih površinah.