DomovNoviceKoprska stolnica bo gostila Orgelski festival

Koprska stolnica bo gostila Orgelski festival

KulturaNaši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Nove orgle v koprski stolnici Marijinega vnebovzetja so obogatile kulturno ponudbo v slovenski Istri in spodbudile nastanek nove literature za orgle. V ciklu Orgelskega festivala Koper bo že to nedeljo, 18. septembra, prvi koncert, kjer bo ob 20. uri nastopil priznani francoski organist Baptiste-Florian Marle-Ouvrard.

Orgelski festival Koper v prvem letu po postavitvi orgel prinaša kar štiri orgelske koncerte. Na prvem koncertu v koprski stolnici bo nastopil priznani francoski organist Baptiste-Florian Marle-Ouvrard.

Marle-Ouvard je med vodilnimi francoskimi orglavci mlajše generacije in večkratni nagrajenec prestižnih mednarodnih tekmovanj, koncertant ter mojster improvizacije. Je naslovni organist velikih orgel v cerkvi Saint-Eustache v Parizu in naslednik načrtovalca koprskih orgel Jeana Guillouja.

Koprskemu občinstvu se bo francoski organist predstavil z deli Johanna Sebastiana Bacha in Modesta Petroviča Musorgskega. Pokojnemu koprskemu  skladatelju in pedagogu Ivanu Ščeku pa se bo ob 50-letnici njegove smrti poklonil z improvizacijo na temo Ščekove pesmi Videli so vsi kraji zemlje.

Vstop na koncert je brezplačen. Organizatorji sporočajo, da bodo veseli prostovoljnih prispevkov, ki bodo namenjeni dokončanju projekta postavitev orgel koprske stolnice.

Več informacij o koncertih festivala najdete na povezavi.

Foto: MOK