DomovNovicePaninfest: »Ključen je bil prvi ugriz«

Paninfest: »Ključen je bil prvi ugriz«

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Najboljši letošnji koprski panin so pripravili v osmici Krmac, ki se je predstavila s pravo pravcato istrsko energijsko bombo. Popečen pršut z refoškom, jajca, rdeča pesa in žajbljev namaz je bila letošnja zmagovalna kombinacija, ki je prepričala tako obiskovalce kot tudi strokovno komisijo.

»Zmaga je bila nepričakovana, mi smo na letošnji festival prišli praktično brez pričakovanj, se družit, zabavat in razvijat zgodbo slovenske Istre,« je po razglasitvi povedal Andrej Krmac iz Osmice Krmac in povedal, da se njihov uspeh skriva v istrsko-gorenjski navezi. »Mi imamo sestavine, kreativo pa je tokrat v svoje roke vzel Borut Golob, ki prihaja z Gorenjske, in tako je nastal današnji sendvič,« je še dodal.

Popečen pršut z refoškom, jajca, rdeča pesa in žajbljev namaz je bila letošnja zmagovalna kombinacija Paninfesta, ki so jo pripravili v Osmici Krmac,
Utrujeni, a zadovoljni so se po razglasitvi najboljših paninov letošnjega Paninfesta takole nastavljali fotografskim objektivom.

Prav slednje je bilo odločilni faktor pri izbiri letošnjega zmagovalca. Kot je ob tem povedal kuhar Enis Beganović, ki je poleg koprskega podžupana Petra Bolčiča in koprskega gostinca Mirana Vidoviča sestavljal letošnjo strokovno komisijo, je bila odločitev težka.


»Devet tekmovalcev, devet sendvičev, ki so postregli z raznolikostjo, tudi izvirnostjo, predvsem pa vsak s svojim načinom predstavitve. Vsak je bil po svoje zanimiv«. Ključen je bil prvi ugriz, je še povedal in dodal: »Ko prvič ugrizneš v sendvič bi načeloma moralo bit vse tam, kjer mora biti, v smislu sestavin, teksture, okusa, vse uravnoteženo«. Čeprav je bilo delo komisije zahtevno, so si bili vsi trije člani edini, da se je letos najbolje odrezala ekipa Osmice Krmac, ki so pripravili panin za vse priložnosti, z njimi pa so se strinjali tudi obiskovalci.

Festival koprskega sendviča Paninfest, ki ga je že četrto leto zapored organiziral bar Cameral, je s selitvijo na Titov trg in zelo dobro obiskanostjo – prišlo je več kot 3000 ljudi – dokazal, da gre za eno najpomembnejših kulinaričnih prireditev leta v koprski občini, ki svojo prepoznavnost gradi s povezovanjem lokalnih gostincev in uporabo kakovostnih sestavin.

Med najboljšimi sta letos bila še panina, ki so ju pripravili v ekipi Longi bara ter Gostilna pri Tinetu. Za zmago so se sicer potegovali tudi Noro, Urban Piqniq, Gorki Chili, Rifugio bar, za vegansko ponudbo pa sta poskrbeli Hiša De Rin in bistro Na stopničkah.