DomovNoviceCPK bo z deli na Bertoški vpadnici začel v ponedeljek

CPK bo z deli na Bertoški vpadnici začel v ponedeljek

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

V ponedeljek se bo naposled začela sanacija poškodovane in dotrajane Bertoške vpadnice v Kopru. Dela, ki naj bi bila sklenjena predvidoma v tednu dni, bo opravilo podjetje CPK, ki bo saniralo poškodbe na cestišču in jo v celoti preplastilo. V tem času bo za vsa vozila veljal enosmerni prometni režim, in sicer od Bertokov proti Kopru.

Čeprav je bilo sprva rečeno, da bo začasni ukrep veljal le dober teden, so se zadeve nekoliko podaljšale. Dars in CPK sta morala namreč pripraviti nov popis potrebnih del, saj se je stanje cestišča v času od zadnjega popisa del, ki ga je koprska občina pripravila pred dobrim mesecem dni, bistveno poslabšalo. Tega so danes potrdili tudi pristojni na Direkciji RS za infrastrukturo, kar pomeni, da ni nobene ovire več, da se sanacija v prihodnjih dneh ne bi začela.

Sanacijo bo v celoti financiral Dars, in sicer v vrednosti do 180 tisoč evrov (brez DDV). K temu se je zavezal z aneksom k prvotnemu štiripartitnemu dogovoru med Darsom, direkcijo RS za infrastrukturo, ministrstvom za infrastrukturo in koprsko občino, ki ga je danes kot zadnja podpisala še Mestna občina Koper oz. njen župan Boris Popovič.

Na Bertoški vpadnici je sicer že od konca prejšnjega tedna postavljena nova prometna signalizacija, ki na Bertoški in Ankaranski vpadnici uvaja enosmerni prometni režim, in sicer v smeri od Bertokov proti Kopru, ki trenutno velja zgolj za tovorna vozila nad 7,5 tone. Zanje je na poti iz koprskega pristanišča urejen obvoz – od krožišča pri Porsche-ju Koper desno na Ankaransko cesto in naprej, v smeri turbo krožišča s fontano in hitri cesti proti Ljubljani. S ponedeljkom, ko se bo sanacija začela, bo enosmerni promet začel veljati za vsa vozila, brez izjem.

Poškodbe na Bertoški vpadnici

Po Bertoški vpadnici se danes namreč v povprečju dnevno pelje tudi do 16.500 vozil (od tega 2,800 težkih vozil na dan oz. 17 odstotkov), v letu 2030 naj bi bila ta številka že 27 tisoč vozil na dan (od tega kar 5.200 težkih vozil na dan oz. 19 odstotkov), zaradi česar je cesta danes močno poškodovana in v izredno slabem stanju.

Sanacija bo problematiko nedvomno začasno odpravila, kakšne posledice bi lahko na njej pustile dodatne obremenitve pa danes ni znano. Je pa zato jasno, da se bo, v kolikor gre vse po načrtih, rekonstrukcija Bertoške vpadnice in njena razširitev v štiripasovnico začela prihodnje leto. »Izdelava projektne dokumentacije teče v skladu s terminskim planom,« je za medije pred tednom dni potrdil prvi mož koprske občine Boris Popovič.