DomovNaši krajiKoprski in tržaški župan o skupnem sodelovanju na čezmejnem prostoru

Koprski in tržaški župan o skupnem sodelovanju na čezmejnem prostoru

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj se je na prijateljskem obisku pri županu Mestne občine Koper Borisu Popoviču mudil pred kratkim izvoljeni župan Trsta Roberto Dipiazza. Na sestanku sta spregovorila o obetih dobrega sodelovanja, ki je ključno za razvoj in prihodnost obeh občin.

Roberto Dipiazza, desnosredinski kandidat strank Naprej Italija in Severna liga, je v Trstu županoval že med leti 2001 in 2011. Leta 2006 je bil tudi med kandidati za predsednika italijanske republike in je na glasovanju v parlamentu prejel tri glasove poslancev. Nekaj časa je vodil tudi družbo Aeroporto Friuli-Venezia Giulia, ki upravlja s tržaškim letališčem Ronchi dei Legionari. Letos junija je dobil tretji županski mandat. Med svojimi programskimi prioritetami je izpostavil varnost, boj proti ilegalnim migracijam ter ukrepe v podporo družini.

unnamed (2)

Koprski in tržaški župan že vrsto let gojita dobre prijateljske odnose, kar se kaže v uspešnem sodelovanju občin. Obe občinski upravi dobro sodelujeta in sinergično odločata o strateških področjih, ki zadevajo ves čezmejni prostor. Posebno pozornost namenjata izboljšanju infrastrukture oz. železniških, cestnih in pomorskih povezav ter skupnemu razvoju turističnega sektorja. Predvideno je tudi sodelovanje v industrijskem sektorju in na področju zaščite okolja.

Na Mestni občini Koper si želijo, da bi se nadgradila skupna ideja vzpostavitve Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje Severni Jadran, ki ga zaznamujeta predvsem praktičnost in konkretnost, obenem pa predstavlja integracijo ozemelj in narodov ter združevanje njihovih potencialov in izkušenj, da se omogoči razvoj tega območja. Prav tako se zavedajo potrebe po vzpostavitvi medmestnega pomorskega potniškega prometa na obalnih in mednarodnih linijah, pri čemer pričakujejo posluh in podporo države. Do leta 2020 si želijo ideje konkretizirati v obliki strateškega projekta v okviru programa Interreg V-A Italija–Slovenija 2014-2020. *