DomovNoviceKoprski župan Boris Popovič vložil kandidaturo za predsednika

Koprski župan Boris Popovič vložil kandidaturo za predsednika

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Kandidaturo za oktobrske predsedniške volitve je danes na Državno volilno komisijo vložil tudi koprski župan Boris Popovič. Prepričan je, da bi predsedniško funkcijo opravljal precej bolje kot aktualni predsednik Borut Pahor, na volitvah pa pričakuje zelo dober rezultat.

Po vložitvi kandidature je Popovič v izjavi za medije pojasnil, da je kandidaturi priložil 4629 podpisov. Pri njihovem zbiranju po njegovih besedah niso imeli nobenih težav, čeprav so začeli deset dni potem, ko je že stekel rok. S tem začenja tudi svojo uradno kampanjo, v kateri se bo osredotočil na poudarjanju pomena predsedniške funkcije, ki ima veliko večjo težo, od tega, kar se ji zmotno pripisuje.

»Kampanja bo korektna in brez nizkih udarcev, vsaj z naše strani. Povedali bomo kaj lahko ponudimo in kaj vse se bo spremenilo, ne pričakujem pa nič spornega oz. tragičnega.« 

– Boris Popovič, kandidat za predsednika RS

»Na vseh področjih smo zelo slabi in neučinkoviti, 26 let od tega so nam obljubljali drugo Švico, mi pa niti slučajno nismo druga Švica. Prehitela nas je že Češka, Slovaška in Poljska sta nas dohiteli, pa tudi marsikatera druga država. Dejstvo je, da nismo naredili vsega tistega, kar smo si želeli in kar bi lahko naredili, zato so spremembe nujno potrebne, in to prav na vseh področjih,« je dejal.

Prepričan je, da bi bil precej boljši predsednik od aktualnega predsednika Pahorja, ki “funkcije ne opravlja tako, kot bi si vsi želeli”. Kot je dejal, bi želel uspešno in učinkovito državo, k temu pa po njegovem mnenju lahko prispeva tudi predsednik republike. Ker v 26 letih samostojne države “nismo naredili tistega, kar smo želeli in kar bi lahko”, je prepričan, da so na vrhu nujne spremembe.

Z opozorili o omejenih pristojnostih predsednika republike se Popovič ne strinja. “Mediji nas hočete prepričati, da je predsednik države biti popolnoma brez veze, ampak jaz sem prepričan, da temu ni tako,” je dejal. Predsednik države ima namreč po njegovih besedah kar nekaj pooblastil in kar nekaj moči, tako formalne kot neformalne. “To je treba izkoristi in imeti nekoga, ki to zna in hoče narediti iz Slovenije uspešno državo,” je dodal.

“Predsednik države ima kar nekaj pooblastil, ima kar nekaj moči, tako formalne kot tudi neformalne. In prav slednje je treba izkoristiti, zato potrebujemo nekoga, ki to zna in mu ni težko. Nekoga, ki si želi iz Slovenije narediti uspešno državo, ki bo konkurenčna vsaj sosednjim državam, če ne širše.«

– Boris Popovič, kandidat za predsednika RS

Koprski župan pričakuje “čisto normalno”, korektno volilno kampanjo brez nizkih udarcev. Sam bo v njej volivcem povedal, kaj lahko ponudi in kaj vse se bo spremenilo, če bo izvoljen.

Popovič se je z vložitvijo kandidature pridružil petim kandidatom, ki so to doslej že storili. To so aktualni predsednik republike Borut Pahor, predsednica NSi Ljudmila Novak, kamniški župan Marjan Šarec, ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič in kandidatka stranke Glas za otroke in družine Angelca Likovič.