DomovNoviceVečina je ZA zakon o drugem tiru

Večina je ZA zakon o drugem tiru

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Po zadnjih delnih neuradnih podatkih je zakon o gradnji drugega tira podprla večina 53,46 odstotka (ob 21.20) udeležencev današnjega referenduma. Čeprav je sprva kazalo, da bo referendum, ne glede na odziv, padel, je kot vse kaže, ta za las ujel zahtevan kvorum. 

Izid referenduma so v živo iz Ljubljane spremljali vsi, ki so si v referendumski kampanji prizadevali za to, da se zakon sprejme in se projekt drugega tira nadaljuje, med njimi tudi župan Mestne občine Koper Boris Popovič. Kot je povedal, je bil izid referenduma pričakovan, z njim so volivke in volivci jasno povedali, da je bil referendum nepotreben in da ne bodo dopustili, da se na tako pozitivnih projektih na silo ruši vlada.

Popovič je nadalje priznal, da zakon ni popoln, da pa državljani z njim ogromno dobimo. “Dobimo dvotirno železniško povezavo med Divačo in Koprom, obstoječi tir pa se ukine, kar je za naše prebivalce izrednega pomena. Končno bodo lahko živeli, kot vsi ostali,” je dodal.

Koprski župan je izpostavil še, da se bo tako v kratkem nadaljevalo z gradnjo nove železniške povezave, “in to je za Luko Koper in za našo logistiko izrednega pomena”. Nasploh pa je za Popoviča uveljavitev zakona o drugem tiru pozitivna tako za Koper kot tudi za Luko Koper in razvoj celotne Slovenije.

Kot je še spomnil Popovič, je bil sam sprva na strani pobudnikov referenduma, a je vlada nato sprejela določene zaveze, zaradi katerih je referendum postal brez pomena: “Nadaljevali so izključno zato, da bi zamenjali vlado. Če bi bila udeležba visoka, bi ljudje upali na menjavo vlade, a to se ni zgodilo. Pobudniki so enostavno pogoreli.”

Podobnega mnenja je tudi Gašpar Gašpar Mišič, ki je opozoril, da ni prav, da se strateški projekti podrejajo potrebam dnevne politike. Ob tem je dodal, da “tudi tisti, ki niso prišli na referendum, so povedali, kaj si mislijo o tem – da prepuščajo odločanje tistim, ki so bili za to izvoljeni, torej vladi.”

Glede pomislekov Luke Koper do projekta drugega tira pa je Gašpar Mišič poudaril, da “brez drugega tira ni Luke Koper” in da ravnanje uprave ne gre v korist Luke in drugih členov v logistični verigi. “Očitno se trenutna uprava Luke Koper ne zaveda pomembnosti drugega tira oz. ne vem, za koga delajo,” je dodal.

Premier Miro Cerar je v prvi izjavi po zaprtju volišč na današnjem referendumu o zakonu o drugem tiru komentiral nizko udeležbo in dejal, da je “v veliki meri pokazala, da imajo volivci dovolj političnih igric” in da podpirajo vladni projekt. Kot je poudaril, gre za pomemben razvojni projekt za našo prihodnost in po njegovem prepričanju so volivci tudi z neudeležbo na referendumu pokazali, da želijo, da “vlada opravi svoje delo, ki smo si ga začrtali, da se ne ustavljamo, da se ne vračamo nazaj, ampak gremo in ta drugi tir zgradimo“.