DomovNoviceREFERENDUMSKO GLASOVANJE: Odprla so se volišča

REFERENDUMSKO GLASOVANJE: Odprla so se volišča

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Ob sedmi uri se je po državi odprlo okoli 3200 volišč, na katerih bo lahko 1,71 milijona volilnih upravičencev oddalo svoj glas na referendumu in odločalo o usodi zakona o drugem tiru. Glasovanje bo potekalo do 19. ure, dotlej pa še vedno velja volilni molk.

Do 19. ure bodo odprta 3203 volišča, in sicer 3083 rednih volišč v Sloveniji in 88 voliščih OMNIA, na katerih bodo glasovali volivci zunaj kraja stalnega prebivališča. Glasovanje bo potekalo tudi na 32 diplomatsko-konzularnih predstavništvih Slovenije v tujini. V Sloveniji je invalidom dostopnih 1747 volišč.

Volilno pravico ima nekaj več kot 1,71 milijona volivcev

Volilci morajo na volišče prinesti osebni dokument, po možnosti pa tudi obvestilo o volišču in dnevu glasovanja, ki so ga prejeli na dom. Volili bodo lahko tudi, če vabila ne bodo imeli pri sebi, in sicer na podlagi vpisa v volilni imenik.

Po prihodu na volišče bo volilec prejel glasovnico z referendumskim vprašanjem: “Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper, ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 8. maja 2017?” Volilci svojo voljo izrazijo tako, da obkrožijo za ali proti.

Foto: arhiv ekoper.si

Pri izvedbi referenduma bo po podatkih Državne volilne komisije (DVK) sodelovalo skupaj 20.866 oseb, od tega 780 članov volilnih komisij, 19.218 članov volilnih odborov in 520 drugih oseb, ki sodelujejo pri izvedbi (tajniki volilnih komisij in njihovi namestniki, računovodje, informatiki ipd.)

Volilno pravico ima nekaj več kot 1,71 milijona volivcev, od tega okoli 91.000 volilcev brez stalnega prebivališča v Sloveniji. Da bi zakon padel, mu mora nasprotovati več kot petina vseh volilnih upravičencev, torej okoli 340.000 volivcev.

Predčasnega glasovanja, ki je potekalo od torka do četrtka, se je udeležilo 14.201 volilcev oz. 0,83 odstotka vseh volilnih upravičencev. Če bo zakon na referendumu potrjen, bo začel veljati 15. dan po objavi v uradnem listu, uporabljati pa se bo začela šest mesecev po uveljavitvi.

Vse do zaprtja volišč sicer velja volilni molk. V tem času je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volilce navajala k takšnemu ali drugačnemu glasovanju. Prijave kršitev volilnega molka na telefonski številki 080 21 13 sprejema dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve.