DomovNoviceZA 2. TIR: “Ne bom izkoriščal tega projekta, da bi rušil vlado”

ZA 2. TIR: “Ne bom izkoriščal tega projekta, da bi rušil vlado”

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

V nedeljo, 24. septembra, se bodo Slovenke in Slovenci na referendumu odločali o tem, ali podpirajo ali ne zakon o gradnji in upravljanju drugega tira železniške proge Divača-Koper in o gospodarjenju z njim. Argumente za glasovanje v prid zakonu je včeraj ponovno pojasnil koprski župan Boris Popovič.

Prav slednji ima namreč največ zaslug za to, da se je vlada zavezala, da bo namesto enotirne zgradila dvotirno progo do Divače, kot tudi zagotovila, da bo Republika Slovenija ohranila večinski delež v družbi 2TDK, ki bo vodila celotno naložbo izgradnje t.i. drugega tira. Sam je bil namreč, kot je povedal, najprej na “drugi strani” oziroma na strani nasprotnikov zakona, ki jim je tudi veliko pomagal, “zbirali smo podpise za referendum, tudi na na državnem svetu smo spremenili odločitev in na zakon dali veto, vendar kljub temu vlada ni hotela slišati naših argumentov”.

Ko pa je vlada slišala in nas uslišala, smo končno dobili dvotirno povezavo, o kateri prej ni bilo nikoli govora in o čemer nihče ni hotel niti slišati. Vse te vlade, ki jih zastopajo nekateri tukaj, niso hotele slišati, kaj šele da bi dale kakšne zaveze,” je pojasnil Popovič in dodal, da sam vlade sicer ne podpira in je ni volil, pa tudi, da si tudi sam želi njenega čimprejšnjega odhoda. “Ampak ne bom pa izkoriščal, takega projekta, ki je za nas zelo pomemben, zato, da bi rušili vlado”.

Moramo izkoristiti trenutek, ko je vlada učinkovita,” je še zaključil Popovič in se strinjal, da Madžari pri tem projektu nimajo kaj iskati, “tir bo namreč neprimerno cenejši kot si vlada misli, dvotirnost nas bo stala 800 milijonov“.

Spodaj posnetek včerajšnjega soočenja na TV Slovenija, prvi program: