DomovNoviceKoprski župan sprejel ameriško delegacijo

Koprski župan sprejel ameriško delegacijo

NoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

V dopoldanskih urah je župan Mestne občine Koper Aleš Bržan v prostorih občinske uprave sprejel odpravnika poslov ameriškega veleposlaništva v Ljubljani Dana Lawtona in direktorico gospodarsko-političnega sektorja Elizabeth MacDonald. Ob tej priložnosti je gostoma predstavil občino, njene razvojne načrte in aktualne projekte, beseda pa je tekla tudi o blaženju posledic epidemije, pomenu koprskega pristanišča in vlogi italijanske narodne skupnosti.

Po uvodnih pozdravih so župan Aleš Bržan, podžupan Mario Steffé, odpravnik poslov ameriškega veleposlaništva v Ljubljani Dan Lawton in direktorica gospodarsko-političnega sektorja Elizabeth MacDonald, izmenjali poglede na trenutne razmere, v katerih se je zaradi pandemije bolezni covid-19 znašel ves svet, in gospodarsko okrevanje manjših in srednje velikih podjetnikov, ki bo sledilo. Ob tem je župan predstavil načrte razvoja mesta in podeželja ter najbolj aktualne projekte.

Gosta, ki sta Koper tokrat obiskala prvič, nista skrivala svojega navdušenja nad občino, ki ima velik potencial mednarodnega povezovanja ter turističnega razvoja. Še zlasti na področju ladijskega potniškega turizma, ki je pred epidemijo koronavirusa dosegal rekordne številke, s tem pa lokalnemu in slovenskemu gospodarstvu neposredno prispeval zajetna finančna sredstva. Župan je poudaril tudi pomen koprskega pristanišča in nujnost vzpostavitve sodobne železniške povezave med Koprom in Divačo, podžupan Mario Steffé pa je gostoma predstavil vlogo italijanske narodne skupnosti ter problematiko ohranjanja kulture, tradicije in kulturne dediščine.

Ker je slovenska Istra znana po visoki kakovosti pridelkov vinarjev in oljkarjev, ki so v zadnjih letih naredili velike korake v smeri trajnostne in biološke pridelave, je župan odpravniku poslov in direktorici gospodarsko-političnega sektorja izročil nagrajeno Županovo vino in oljčno olje.