DomovNaši krajiKoprski župan z delegacijo iz Celovca o pametnih mestih

Koprski župan z delegacijo iz Celovca o pametnih mestih

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

V popoldanskih urah sta župan Mestne občine Koper Aleš Bržan in podžupan Janez Starman v prostorih občinske uprave sprejela podžupana Celovca prof. mag. Aloisa Dolinarja z delegacijo. Na današnjem srečanju je ob prisotnosti predstavnikov strokovnih služb tekla beseda o možnostih konkretnega sodelovanja na področju vzpostavljanja pametnih mest.

Sodobne informacijsko-komunikacijske tehnologije so številne države že izkoristile za uvajanje digitalnih rešitev z različnih vsebinskih področij pametnih mest in skupnosti. Mestna občina Koper sicer že vrsto let svojo razvojno strategijo gradi na osnovi načel delovanja pametnih mest in skupnosti, ki je namenjena spodbujanju inovativnosti trajnostnega razvoja urbanega okolja. Bolj racionalna uporaba avtomobila za premagovanje krajših razdalj in vsakodnevne opravke ter preusmeritev v bolj trajnostne oblike transporta bosta med drugim prispevali k zmanjšanju negativnih vplivov na okolje in dvigu kakovosti življenja v urbanih središčih.

V sproščenem pogovoru, kjer je delegacija iz Celovca predstavila njihove številne dejavnosti na področju pametnih mest in možnosti skupnega sodelovanja, sta župan Bržan in podžupan Starman izpostavila, da v prvi fazi vidita možnost sodelovanja v smeri e-mobilnosti, in se strinjala, da bi lahko s pripravljeno vizijo pametnega mesta Koper na naslednjih srečanjih skupno sodelovanje le še dodatno nadgradili oziroma utrdili.

Ob izteku srečanja sta si župan Bržan in podžupan Celovca izmenjala protokolarni darili. Župan je gostom izročil letos nagrajeno županovo vino in oljčno olje, v dar pa prejel knjigo mesta Celovec.