DomovNoviceKoprski zvon danes praznuje 690 let

Koprski zvon danes praznuje 690 let

KulturaNaši krajiNoviceTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Najstarejši zvon v Sloveniji – zvon sv. Nazarija, ki odmeva s koprskega zvonika, danes praznuje zavidljiv jubilej.

Zvon Sv. Nazarija je bil ulit v Benetkah v livarni mojstrov Jakoba in Nikolaja 6. septembra leta 1333. V čast mestu Ivstinopolis, kot se je takrat imenoval Koper, ga je dal naročiti takratni podestat in kapitan Petrio De Canali.

Zvon sv. Nazarija, ki je še danes v funkciji, je preživel vse vojne, revolucije in druge prelomne dogodke, zato se bodo koprski zvonovi danes še posebej slovesno oglašali.

Koprski zvon Sv. Nazarija si lahko ogledate v sklopu obiska koprskega Zvonika. Povzpnite se po 204 stopnicah na 54 metrov visoko razgledno ploščad in ob postanku na poti si oglejte veličastne koprske zvonove.

Sicer bo Mestna občina Koper koprski zvonik jeseni začela prenavljati. V sklopu prenove, ki bo sofinancirana tudi s strani Ministrstva za kulturo, bodo zamenjali stopnišče in postavili novo medetažno kovinsko konstrukcijo, uredili dodatno inovativno razsvetljavo, ki bo omogočala različne oblike predstavitve posameznih delov zvonika, na novo bodo uredili recepcijo in razstavni prostor ter prenovili urni mehanizem in zvonove.

Foto. MOK, Jaka Ivančič