DomovNoviceKoprski zvonovi bodo začasno obmolknili

Koprski zvonovi bodo začasno obmolknili

KulturaNaši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Občanke in občane Mestne občine Koper in obiskovalce Kopra obveščamo, da bo zaradi prenove koprskega zvonika in obnove notranjosti mestnega stolpa – zvonika stolne cerkve Marijinega vnebovzetja vse do torka, 13. februarja, izključeno zvonjenje.

Mestna občina Koper je jeseni začela temeljito prenovo notranjosti mestnega stolpa – zvonika stolne cerkve Marijinega vnebovzetja. Prenova zajema celovito prenovo stopnišča, novo ureditev recepcije in razstavnega prostora nad recepcijo. Prav tako je predvidena postavitev novega podesta, ki bo namenjen zaščiti uteži pred padcem in novi prezentaciji urnega mehanizma. Dela že zajemajo obdelavo tlakov, sten in stropov, zamenjavo mrež na odprtinah v stolpu ter prenovo električne inštalacije in razsvetljave. Predvidoma bodo dela zaključena v začetku maja.

Trenutno potekajo dela v zgornjih nadstropjih stolpa, kjer je postavljen gradbeni oder. Zaradi varnosti izvajalcev in z namero dodatne zaščite zvonov so se koprska družba GEOIT, d. o. o., koprska škofija in Mestna občina Koper odločili za ukrep, da začasno zaradi varnostnih razlogov izklopi zvonjenje.

Mestni stolp je s svojimi 50 metri višini (razgledna ploščad je na višini 43 metrov) razgledna točka mesta in med najbolj obiskanimi objekti v mestu. Med drugim hrani najstarejši zvon v Sloveniji, zvon sv. Nazarija, ki je bil izdelan že leta 1333. Zven zvonov lahko znova pričakujemo v drugi polovici februarja.

Foto: MOK, ZMKT, Jaka Ivančič, Vid Ponikvar