DomovNovicePo odličnih kazalcih lanskega leta v Kopru optimistično zrejo v novo sezono

Po odličnih kazalcih lanskega leta v Kopru optimistično zrejo v novo sezono

Naši krajiNoviceTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Nastanitve v Kopru v letu 2023 beležijo skoraj 10.000 več nočitev v primerjavi z letom prej. Po odličnih kazalcih lanskega leta, se v Kopru optimistično pripravljajo na novo sezono.

Po statističnih podatkih portala Turistična taksa, je v letu 2023 v turističnih nastanitvah destinacije Koper dopustovalo dobrih 123.396 gostov, ki so ustvarili 371.877 nočitev. V primerjavi z letom 2022 so tako ustvarili za 1,66 % manj prihodov ampak 2,67 % več nočitev. Med gosti je bilo približno 26 % domačinov in 74 % tujcev. Med slednjimi so prevladovali Nemci, Italijani, Madžari in Čehi. Skupno število gostov (123.396) v lanskem letu je bilo sicer v primerjavi z letom 2022 (125.481) malenkost nižje, a spodbudno dejstvo je, da je bilo skupno za skoraj 10.000 več nočitev, kot v letu 2022. To pomeni, da se je povprečna doba bivanja in dopustovanja v Kopru podaljšala.

V Zavodu za mladino, kulturo in turizem Koper so zelo zadovoljni z doseženimi rezultati. Obiskovalci Kopra ostajajo več dni na destinaciji, kar je odličen podatek, ki med drugim nakazuje, da mesto ponuja številne aktivnosti, ugodne vremenske razmere, kakovostne in cenovno dostopne nastanitve, zaradi katerih se obiskovalci odločijo ostati dlje. Daljše dopustovanje na destinaciji je eden izmed ključnih ciljev turistične strategije zavoda, ki mu bodo sledili še naprej. V zavodu verjamejo, da so k temu uspehu prispevale tudi številne prireditve in izboljšana ponudba doživetij ter aktivnosti za kakovostno preživljanje prostega časa, ki jih nudi obmorsko mesto, ki letos praznuje 1500 let, in njegovo zeleno podeželje. Slednje se turistično zelo hitro razvija in ponuja edinstvena kulinarična doživetja, raziskovanje lokalnih vin in oljčnih olj, različne aktivnosti v naravi, med katerimi so tudi številne čudovite poti in razgledi nad vinogradi ter oljčniki.

Nova sezona je tukaj in v Zavodu za mladino, kulturo in turizem Koper že stremijo naprej ter pripravljajo novosti. »Želimo si predvsem sodelovanja z vsemi deležniki, zato jih poskušamo na vsakem koraku vključevati in skupaj z njimi ustvarjati ponudbo Kopra ter okolice. Pripravlja se nova ponudba na Kraškem robu, za katero si želimo, da postane vstopna točka za odkrivanje zelenega podeželja, prav tako se pripravlja nekaj novih dogodkov v tem letu (naj bodo presenečenje), kakor tudi tradicionalne dogodke z novim pridihom, ki so vsem že dobro poznani (Altroke Istra Gourmet Festival, Istrska pustna povorka in drugi),« je svoj pogled orisal Marko Ferluga, v.d. direktor zavoda in dodal: »Na prihajajočo sezono gledamo z optimizmom, saj so bili kazalci v lanskem letu odlični in smo prepričani, da bo tudi letos podobno, če že ne bolje. Naša iskrena želja je dvigovati nivo storitev in ponudbe skupaj z deležniki ter zadovoljiti s ponudbo tako domačine kot tudi turiste, pa naj si bodo domači ali tuji.«

Foto: ZMKT, Jaka Ivančič, Jakob Bužan