DomovNoviceKulturni utrip v družbi koprske knjižnice in kavarne Loggia

Kulturni utrip v družbi koprske knjižnice in kavarne Loggia

KulturaNaši krajiNovicePogovoriProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper in mestna kavarna Golden Loggia v mesecu kulture pripravljata zanimivo skupno kulturno dogajanje. Prvi dogodek bo na slovenski kulturni praznik v torek, 8. februarja, ob 17. uri, ko bodo v kavarni gostili Čopovo nagrajenko, knjižničarko in pisateljico Ksenijo Trs, ki bo predstavila avtobiografijo Kdo se boji črnega moža.

Skupen projekt koprske knjižnice in kavarne Golden Loggia temelji na oživljanju starega mestnega jedra in spodbujanju kulturnega utripa v njem. »Skupaj si želimo pristaviti kamenček k mozaiku oživljanja starega mestnega jedra in kulturnega utripa v njem. Podoba javnega prostora, ulic, trgov, lokalov in izložb na svojevrsten način zrcali podobo lokalne skupnosti. Privlačna mestna jedra, ki jih zaznamujeta živahna dejavnost in bogato kulturno dogajanje, so zanimiva tako za ljudi, ki z mestom dihajo kot tudi za dnevne obiskovalce in turiste, zato nas v Knjižnici Koper izjemno veselijo tovrstna sodelovanja, ki mestu, ki je med drugim tudi medkulturno zelo bogato, dajejo pečat,« je o skupnem sodelovanju povedal direktor Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper David Runco in besedo namenil najemnici koprske kavarne Golden Loggia Loreli Dobrinja: »Sodelovanje je ključ do uspeha in veselimo se že prireditev, ki jih bomo gostili v mestni kavarni. Smo v samem središču mesta, na trgu, ki je vedno dihal, živel in oblikoval družbeno in kulturno življenje mesta. Pomembno se nam zdi, da to ohranjamo in razvijamo naprej. Mestno jedro brez dogajanja in kvalitetnih vsebin ni mestno jedro. Je zgolj spomenik. Zato se moramo povezovati, da občanom in  gostom lahko ponudimo kvalitetne in kulturno obarvane vsebine. Povezujemo se z različnimi kulturnimi ustanovami in načrtujemo še mnoge prireditve.«

Čajanka ob slovenskem kulturnem prazniku

V četrtek, 10. februarja, ob 17. uri bodo v kavarni Loggia v družbi moderatorke Irene Urbič, svoja dela in razmišljanja predstavili Jasna Čebron, Patrizia Finžgar Jurinčič, Marko Kravos, Gašper Malej, Vesna Mikolič, Marko Pavliha, Tanja Petrović, Alenka Rižnar in Jadranka Šturm Kocjan.

Ob skodelici čaja se bodo gostje pogovarjali, ali nas poezija lahko razdeli, kako lahko jezik in javni diskurz vplivata na naše vedenje, kako močno z literaturo lahko vplivamo na skupnost in spodbujamo solidarnost, prebirali bodo poezijo in predstavili svoja dela.

Foto: Osrednja knjižnica Srečka Vilharja