DomovNoviceV Mali loži na ogled razstava Prehrana v Kopru in na njegovem podeželju od Antike do konca 19. stoletja

V Mali loži na ogled razstava Prehrana v Kopru in na njegovem podeželju od Antike do konca 19. stoletja

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Koprska Mala loža od danes pa vse do torka, 15. februarja, gosti razstavo Pokrajinskega arhiva Koper in Pokrajinskega muzeja Koper. Razstava obeležuje leto 2021 v duhu projekta Slovenija – Evropska regija gastronomije, v katero sonavezali temo Dnevov evropske kulturne dediščine »Dober tek« in Teden vseživljenjskega učenja. Tema razstave se navezuje tudi na stalno etnološko razstavo Srečanje lakote in izobilja v Pokrajinskem muzeju Koper, ki predstavlja kulturo prehranjevanja na prelomu 19. v 20. stoletje.

Cilj projekta dveh institucij, katerih osnovno poslanstvo je varovanje pisne, premične in žive kulturne dediščine našega območja, je bil ugotoviti, kako je v različnih zgodovinskih obdobjih naravni prostor vplival na oblikovanje prehrambnih navad prebivalstva. Prav tako so raziskovali značilnosti prehranjevanja, ki danes tvorijo del kulture identitete tega območja in pomemben element njegove prepoznavnosti.

Vsebinsko predstavljajo osnove tako mestne kuhinje kot tudi kmečke kuhinje v zaledju priobalnih mest ter prehrano posameznih dejavnosti, ki so značilne za to področje. Slovenska Istra je sestavni del Sredozemlja in tudi njene prehrambne navade temeljijo na sredozemskem načinu prehranjevanja.

Glede na to, da postavitev v Mali loži sovpada s praznovanjem kulturnega praznika, bo dan pred kulturnim praznikom tudi uradna predstavitev knjige, ki je nastala kot del projekta Prehrana. V torek, 8. februarja, ob 12. uri  pa organizatorji razstave vabijo na voden ogled po razstavi.

Avtorji razstave in besedil v knjigi so dr. Zdenka Bonin (Pokrajinski arhiv Koper), dr. Deborah Rogoznica (Pokrajinski arhiv Koper), Marko Bonin (Pokrajinski muzej Koper), Tina Novak Pucer (Pokrajinski muzej Koper), dr. Flavio Bonin (Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran) in dr. Verena Vidrih Perko (Gorenjski muzej).

Fotografije na razstavi in v knjigi so prispevali Pokrajinski arhiv Koper, Pokrajinski muzej Koper, Pomorski muzej Sergeja Mašere Piran, Škofijski arhiv Koper, Javni zavod Krajinski park Strunjan, Narodna galerija Ljubljana in Pokrajinski muzej Ptuj.

Foto: MOK