DomovNoviceLegenda o čarovnici Befani

Legenda o čarovnici Befani

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

V Italiji so legendo o Svetih treh kraljih dopolnili s še eno zanimivo osebo, in sicer dobro čarovnico Befano. Befana je po legendi pomagala kraljem najti pot do Jezusa. V današnjem času se Befana pojavlja tudi kot dobrotnica otrok, ki v noči na 6. januar prinaša pridnim otrokom darila, porednim pa kepo premoga.

Krščanska legenda pravi, da so jo le nekaj dni pred rojstvom Jezusa obiskali trije modreci, ki jih danes poznamo tudi kot Svete tri kralje. Befana, ki je bila znana kot najboljša gospodinja v vasi in je imela med drugim tudi najlepše urejeno hišo, jim je ponudila zatočišče. Modreci so jo prosili, naj jih usmeri na pot, ki bi jih vodila do Božjega sina, a čarovnica poti ni poznala. Ko je na nebu zagledala močno sijočo zvezdo, je modrecem svetovala, naj ji sledijo. Prosili so jo naj se jim pridruži na poti, a jih je zaradi obilice dela zavrnila.

Foto: teleclubitalia.it

Dobra čarovnica obdari pridne otroke

Naslednjo noč, ko so bili modreci že davno na poti, si je premislila. Odločila se je, da jih poišče in jim pomaga na poti v Betlehem, kjer je Marija povila malega Jezuščka. Ni jih našla, prav tako neuspešno je iskala tudi jasli, v katerih se je rodil Božji sin. Vse od tedaj velja, da Befana po svetu še vedno išče sveto dete, pridnim otrokom pa na poti pušča darila. A to je le ena od znanih legend o Befani, ki v Italiji vsako leto 6. januarja razveseli otroke.

Befana prihaja ponoči
s strganimi čevlji,
v rimski obleki,
naj živi, naj živi Befana!

Običaj so prevzeli tudi ponekod na Primorskem.