DomovNoviceOb pravoslavnem božiču želje za ljubezen in mir

Ob pravoslavnem božiču želje za ljubezen in mir

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Verniki pravoslavne cerkve danes po skoraj 70 državah po vseh svetu praznujejo božič. Verski voditelji so ob prazniku miru, ki obeležuje Jezusovo rojstvo, vernikom zaželeli predvsem ljubezni in miru.

“Ljubezen je ključno načelo stvarjenja, zanikanje tega čustva pa vodi v samouničenje. Žal so njene nevidne vezi postale šibke, žrtvovanje bogu in ljubezen med soljudmi pa je postala redkost,” je na pomanjkanje ljubezni ob sobotni polnočnici v moskovski katedrali Kristusa Odrešenika spomnil ruski patriarh Kiril.

Srečen božič je pravoslavnim vernikom zaželel tudi vodja rimskokatoliške cerkve papež Frančišek. “Naj bo to čudovito praznovanje vir nove duhovne moči in občestva med kristjani,” je iz okna svojih prostorov zaželel papež pred več deset tisoč verniki na Trgu svetega Petra.

Foto: bljesak.info

Božič danes med drugim praznujejo tudi verniki v Črni gori, Makedoniji, Belorusiji, Ukrajini in Gruziji ter v jeruzalemski, antiohijski in carigrajski patriarhiji.

Pravoslavni verniki božič praznujejo pozneje kot večina kristjanov, saj v 16. stoletju niso sprejeli koledarja, ki ga je uvedel papež Gregor XIII. Tako še vedno uporabljajo julijanski koledar, ki za gregorijanskim zaostaja 13 dni. Grška, romunska, bolgarska in nekatere manjše pravoslavne cerkve so sprejele novi pravoslavni koledar ali Milankovićev koledar, ki je enak gregorijanskemu, in so tako božič že obeležile.