DomovNoviceLetna skupščina Združenja zgodovinskih mest Slovenije

Letna skupščina Združenja zgodovinskih mest Slovenije

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Devetnajst slovenskih mest, ki si delijo skupne lastnosti, težave in ne nazadnje tudi izzive, se povezujejo v Združenje zgodovinskih mest Slovenije. V združenje povezana mesta tako v prvi vrsti skrbijo za ohranjanje in oživljanje mestnih posebnosti ter kulturno raznovrstnih dogodkov. Ravno o teh temah so na današnji letni skupščini v protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška v Kopru razpravljali župani, županje in ostali predstavniki zgodovinskih mest. Dogodek je gostil župan Mestne občine Koper Aleš Bržan.

Združenje zgodovinskih mest Slovenije, ki ga sooblikuje devetnajst slovenskih občin, med drugim tudi Mestna občina Koper, je bilo ustanovljeno leta 2001 z namenom zastopanja interesov mest na področju ohranjanja in spodbujanja življenja ter razvoja starih mestnih jeder in obenem skrb za kulturno dediščino Slovenije. Vanj se je do zdaj vključilo mnogo slovenskih mest – Piran, Ptuj, Škofja Loka, Brežice, Celje, Idrija, Jesenice, Kamnik, Koper, Kostanjevica na Krki, Kranj, Metlika, Novo mesto, Radovljica, Slovenj Gradec, Slovenske Konjice, Šentjur, Tržič in Žužemberk.

Omenjena zgodovinska mesta imajo številne povezujoče značilnosti, kot so spomeniško zaščiteni objekti, spremembe v starostni strukturi prebivalstva, prazne in zapuščene stavbe ali stanovanja. Prav tako se soočajo z izzivi, kot so oživljanje starih mestnih jeder in privabljanje turistov v njih. Vselej je veljalo, da so stara mestna središča s svojimi trgi, očarljivimi kavarnami in lokalnimi trgovinami ne samo srce mestnega življenja, temveč tudi osrednje kulturno stičišče. So prostor, kjer se vsakodnevno srečujejo ljudje iz različnih okolij in z različnimi interesi – od lokalnega prebivalstva, predstavnikov gospodarstva, kulturnikov in športnikov do obiskovalcev ter vse številčnejših turistov.

Na današnji skupščini v protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška, ki jo je vodila podžupanja Mestne občine Koper Olga Franca, se je razpravljalo o opravljenem delu v združenju in načrtih za prihodnje leto. Sodelujoče je pozdravil tudi koprski župan Aleš Bržan, ki se zaveda izzivov, s katerimi se soočajo mesta pri oživljanju starih mestnih jeder. Ob tej priložnosti je poudaril pomen, ki ga nosijo takšne pobude, kot je Združenje zgodovinskih mest Slovenije, za spodbujanje medobčinskega in regionalnega sodelovanja pri ustvarjanju prijaznejšega ter zanimivejšega urbanega okolja tako za lokalne prebivalce kot tudi za vse ostale obiskovalce.

Znamenita kanadska urbanistka in aktivistka Jane Jacobs je nekoč dejala: »Mesta imajo sposobnost zagotoviti za vsakogar nekaj, samo zato in samo takrat, ko je mesto ustvarjeno za vsakogar«. Ob upoštevanju njenih misli ne smemo dopustiti, da se vsebine v mestnih jedrih opuščajo, saj bi s tem dopustili njihov propad. To pa bi predstavljajo nenadomestljivo izgubo za slovensko kulturno dediščino.

Foto:MOK