DomovNoviceInavguracijski festival v koprski stolnici se nadaljuje

Inavguracijski festival v koprski stolnici se nadaljuje

KulturaNaši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Nove orgle v koprski stolnici Marijinega vnebovzetja so obogatile kulturno ponudbo v slovenski Istri. Ob inavguraciji instrumenta se bodo novembra in decembra zvrstil cikel glasbenih dogodkov, ki so ga poimenovali Inavguracijski festival. Drugi koncert festivala, posvečen sodobni slovenski ustvarjalnosti, bo že to nedeljo, 21. novembra, ob 19. uri. Nastopil bo Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem v sodelovanju z dekliškim pevskim zborom Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani.

Sakralna glasba za zbor in orgle je bila v zadnjem stoletju v slovenskem prostoru pisana v veliki meri za bogoslužje. Glede na mogočni instrument, ki ga je pridobila koprska stolnica, je APZ Univerze na Primorskem pod vodstvom Ambroža Čopija oblikoval natečaj za nove skladbe s spremljavo orgel, s katerim je želel skladatelje spodbuditi k nastanku novih skladb, ki bodo dopolnile koncertno ponudbo del za zbor in orgle ter orgle solo.

V želji po povezovanju znotraj slovenskega univerzitetnega prostora je koprski univerzitetni zbor povabil k sodelovanju Dekliški pevski zbor Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani pod vodstvom Marka Vatovca, ki bo to nedeljo, 21. novembra, izvedel v drugem delu skladbe za visoke glasove ob spremljavi orgel. »Ravno sodelovanja, izmenjave idej in spodbude je tisto, kar bo omogočalo nadgradnjo slovenske glasbe in bogatenje zakladnice (koncertne) sakralne glasbe,« so zapisali v sporočilu za medije.

Z namenom preprečevanja širjenja okužbe s koronavirusom SARS-CoV-2 in zagotavljanja varnosti udeležencev organizator zbira predprijave. Rezervacija brezplačnih vstopnic je možna na spletnem naslovu info@orglekoper.si ali s sporočilom SMS na telefonski številki 040 395 925. Vstopnice bodo lahko obiskovalci kulturnih prireditev prevzeli ob 18.30 pred glavnim vhodom v stolnico.

Ob postavitvi novih orgel v koprski stolnici in prvem inavguracijskem festivalu objavljamo še program ostalih glasbenih dogodkov, ki se bodo odvili med mesecema novembrom in decembrom.

Foto: ŠOUP, Promocijsko gardivo