DomovNaši krajiKoper v vijoličastih barvah

Koper v vijoličastih barvah

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes, 18. novembra, obeležujemo svetovni dan ozaveščanja o raku trebušne slinavke, gibanju pa se pridružuje tudi Mestna občina Koper, ki bo ob tej priložnosti v večernih urah z vijoličasto barvo obarvala luči na Ukmarjevem trgu in mestnem kopališču.

Vsako leto številne države po svetu tretji četrtek v novembru obeležujejo svetovni dan raka trebušne slinavke, v okviru tega pa mestne palače in druge objekte odenejo v vijoličasto barvo. Kampanjo Skupaj smo v tem!, ki jo v slovenskem prostoru vodi Združenje EuropaColon Slovenija, že vrsto let podpira in v njej sodeluje tudi Mestna občina Koper, ki bo v znak podpore tudi letos v vijoličaste barve odela Ukmarjev trg in mestno kopališče.

Rak trebušne slinavke je ena od bolj zahrbtnih oblik raka, za katero letno zboli približno 400 ljudi, od katerih je za 385 usoden. Tudi sicer je statistka pri tej bolezni slaba, pet let po diagnozi živi le približno štiri odstotke bolnikov, povprečna življenjska doba od diagnoze pa je od štiri do šest mesecev.

Rešitev je zagotovo v zgodnjem odkrivanju bolezni in pravočasni zdravstveni oskrbi, k čemur prispeva ozaveščanje širše javnosti o tej bolezni in njenih simptomih. Med najpogostejše navajajo slabo počutje, bolečino v žlički ali sredini hrbta, nepojasnjeno izgubo telesne teže, svetlo blato in temen urin.

Na dan svetovnega dneva o ozaveščanju raka trebušne slinavke bodo danes osvetljene številne stavbe v več kot 30 državah po vsem svetu.

Več informacij na spletni povezavi.

Foto: MOK, Združenje EuropaColon Slovenija