DomovNoviceLetos ob morju še več radovednih osnovnošolcev

Letos ob morju še več radovednih osnovnošolcev

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Šestošolci Osnovne šole Antona Ukmarja in Osnovne šole Hrvatini bodo prihodnji teden spoznavali, kaj pomeni živeti ob morju. Katere živali opazujemo ob morju, s katerimi dejavnostmi si lahko zapolnimo prosti čas, kako prebivalci služijo kruh in kako občutljiv je morski ekosistem, je le nekaj vprašanj, na katere bodo dobili odgovore v okviru projekta Ob morju smo doma, ki je lani zaživel pod okriljem Mestne občine Koper.

V preteklem šolskem letu so v OŠ Antona Ukmarja pod okriljem koprske občine začeli izvajati pilotni projekt Ob morju smo doma, katerega namen je združevanje različnih dejavnosti, poklicev in interesnih združenj v naši okolici s ciljem izobraževanja otrok v osnovnih šolah.

Projekt v novem šolskem letu nadaljuje širjenje svojega poslanstva, to je ozaveščanje mladih o pomenu sobivanja z naravo. »Učenci bodo spoznali, kako ohranjati naravno dediščino in kaj vse je mogoče početi v sožitju z naravo, ki jih obkroža. Misliti moramo na prihodnost in ceniti ta čudoviti košček sveta, v katerem živimo,« so pojasnili v Osnovni šoli Antona Ukmarja.

Letos je projekt dobil nove razsežnosti. Šestošolcem Osnovne šole Antona Ukmarja se bodo namreč pridružili učenci in učenke Osnovne šole Hrvatini. Med 12. in 16. septembrom se bodo skupaj preizkusili v kajaku, kanuju, supanju in veslanju, seznanili se bodo s potapljanjem in varovanjem morja ter izvedeli številne zanimivosti o delfinih in koprskem pristanišču.

Projekt vsebinsko zajema široko področje ekologije, pristaniške dejavnosti, šport v in na vodi, ribolov, opazovanje delfinov, čiščenje obale in druge zanimive dejavnosti, ki bodo otrokom pomagali ozavestiti, da so ob morju doma. »Uspešna sodelovanja šol z različnimi podjetji, društvi in drugimi organizacijami smo želeli postaviti pod isto streho in s tem še poglobiti ozaveščenost učencev o pomenu pripadnosti lokalni skupnosti ter razsežnosti dejavnosti, ki potekajo v našem okolju,« so še dodali v vodstvu šole.

Poleg OŠ Antona Ukmarja, OŠ Hrvatini, Športne zveze Koper in Mestne občine Koper pri projektu sodelujejo še izvajalci programov Oceandiving, JK Jadro Koper, Društvo Naredi nekaj za naravo, Veslaški klub Nautilus, Kajak kanu klub Žusterna, Ribiško društvo Porporella, SWOM, Društvo Morigenos, Luka Koper in Marjetica Koper.

Foto: OŠ Antona Ukmarja