DomovNaši krajiLetošnji Seatrade napoveduje povečanje prihodov potniških ladij v Koper

Letošnji Seatrade napoveduje povečanje prihodov potniških ladij v Koper

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Tudi drugi dan Seatrade Cruise Global 2018, največje in najbolj prepoznavne borze s področja potniškega ladijskega turizma na svetu, na kateri se letos predstavlja več kot tisoč razstavljavcev je bil za slovensko delegacijo uspešen. Številni sestanki in srečanja z najpomembnejšimi akterji namreč napovedujejo, da bosta tudi sezoni 2019 in 2020 nadvse uspešni.

Na slovenski stojnici, na kateri Slovenijo, Obalo in Koper tudi letos predstavljajo Mestna občina Koper, Luka Koper, Slovenska turistična organizacija, turistični agenciji Atlas Express in Istranka, predstavniki ponudnika avtobusnih prevozov Avrigo in ladijske agencije Jadroagent, so se v okviru prvega in drugega sejemskega dne zvrstili praktično vsi pomembnejši akterji na področju ladijskega potniškega turizma kot tudi ladjarji, med njimi Royal Caribbean, Norwegian Cruise Line, Oceania, Seabourn, Princess Cruises, Costa Crociere, MSC Cruises, Thompson Cruises in drugi, ki so Koper v preteklosti že obiskali in s katerimi želi Slovenija svoje sodelovanje še dodatno okrepiti.

Sestanki in srečanja se nadaljujejo tudi danes, na zadnji sejemski dan in obetajo, da bodo tudi prihodnje sezone prihodov potniških ladij v Koper nadvse uspešne. Slovenija je namreč zadnja leta ena pomembnejših in bolj zanimivih destinacij, s pestro in raznoliko ponudbo, ki svoje goste prepriča predvsem s pristnimi doživetji, z osebnim pristopom in avtentičnostjo, kot tudi zaradi pestre kulturne dediščine in tradicije, ki se odraža tako v doživetjih, izletih kot tudi v ponudbi lokalne, nepredelane hrane in pristnih krožnikov.

Ladjarji poleg tega Sloveniji oziroma Kopru priznavajo številne prednosti pred drugimi pristanišči severnega Jadrana, saj so naše storitve odlične in kakovostne ter prekašajo skoraj vse evropske destinacije. Med prednostmi izstopajo tudi urejenost in čistost okolice ter dostopnost – bližina starega mestnega jedra, ki je v neposredni bližini potniškega terminala, čeprav infrastrukturni pogoji ne izpolnjujejo nekaterih pričakovanj posameznih ladjarjev.  Glede na pričakovano povečanje prihodov potniških ladij in potnikov v naslednjih letih se tako znova odpira vprašanje gradnje ustrezne infrastrukture potniškega terminala, saj bi ta bistveno olajšala vstop in izstop iz države ter je hkrati ključni pogoj, da tudi Koper postane matično pristanišče.

Povečanje števila ladij in potnikov že v sezoni 2018

Sicer pa je, kot smo že pisali, izjemno obetavna tudi letošnja sezona prihodov potniških ladij, v okviru katere bo za kar 40 odstotkov več prihodov potniških ladij v primerjavi z letom 2017. Od 2. februarja do 28 decembra bo tako v koprsko pristanišče priplulo 84 potniških ladij in več kot 100 tisoč potnikov.

Med novostmi letošnje sezone je tudi prihod ladje Mein Schiff 2, ki v Koper pripluje 12. maja, s k nam prvič prihaja pomemben ladjar TUI Cruises.

Tudi sicer je letos stanje na področju ladijskega potniškega turizma izredno pozitivno, ladjarji beležijo rekordne rezultate na vseh področjih, v znatnem porastu je tudi število potnikov, trend rasti števila potnikov, tako na svetovnem kot tudi na evropskem trgu pa ne bo pojenjal niti v naslednjih letih. Zgovorna podatka sta, da je v lanskem letu s potniškimi ladjami po svetu potovalo 24 milijonov potnikov, po destinacijah Evrope pa 7 milijonov, številke za prihodnja leta pa so še bolj obetavne.

Pomemben podatek je tudi, da je zanimanje s strani ladjarjev kot tudi potnikov za Sredozemlje vse večje, veliki ladjarji se tako v naslednjih letih ponovno vračajo, kar je vezano predvsem na okrevanje gospodarstva v Italiji in Španiji. Vse to ima pozitivne učinke tudi za Slovenijo, ki kljub omejitvam v Benetkah v sezoni 2019 za 10 odstotkov povečuje število potniških ladij.