DomovNoviceV Kopru na ogled maketa drugega tira

V Kopru na ogled maketa drugega tira

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

V koprskem madraču so včeraj na ogled postavili maketo drugega tira, s katero želi vlada javnost seznaniti z zahtevnostjo in nujnostjo projekta. Uradnega odprtja makete se je v imenu koprskega župana Borisa Popoviča, ki je trenutno na službenem potovanju, udeležil podžupan Peter Bolčič.

Predsednik vlade je ob predstavitvi makete v Kopru dejal, da se je gradnja drugega tira v resnici že začela, saj je promet po izvlečnem tiru med postajo Koper-tovorna in območjem elektronapajalne postaje Dekani že stekel. “Lahko rečemo, da smo danes že 1,2 kilometra bliže cilju. Izvlečni tir pomeni 1000 vlakov letno več in milijon ton tovora več na vlakih namesto na cestah,” je poudaril.

Na fotografiji: Jure Leban, vodja projekta ter državni sekretar, Peter Bolčič, podžupan Mestne občine Koper, Miro Cerar, predsednik Vlade RS, Peter Gašperšič, minister za infrastrukturo in gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in vodja projekta ter državni sekretar Jure Leben sta ob predstavitvi makete pojasnila, da gre za sodobno multimedijsko predstavitev, ki nudi vpogled v teren, preko katerega poteka trasa. Na ta način si bodo prebivalci lažje predstavljali, kaj želimo narediti, je dejal Leben.

Gašperšič je dodal, da si bodo lahko predstavljali tudi, kaj drugi tir pomeni v pridobitvah glede na povečane zmogljivosti pretovora tako za Luko Koper kot celotno povezavo med Koprom in Baltsko-jadranskim koridorjem.

Multimedijska predstavitev projekta drugi tir je namenjena široki javnosti, da spozna in se seznani s prednostmi, zahtevnostjo in nujnostjo izvedbe tega pomembnega razvojnega projekta. Danes se namreč veliki evropski infrastrukturni projekti predstavljajo v informacijskih centrih, kjer je pogled na projekt zasnovan na interaktiven način in z različnih vidikov, namenjen pa je tako strokovni kot laični javnosti, z jasnim ciljem, da se sam projekt predstavi kar se da celovito. Po evropskem vzoru bo tudi maketa drugega tira našla svoje mesto v informacijskem centru, potem ko se bo gradnja začela.

Maketa bo v Kopru na ogled do 25. marca, nato pa na Kongresnem trgu v Ljubljani. Konec aprila bo maketa projekt drugi tir predstavila tudi na TEN-T dnevih, ki jih v Ljubljani organizira Evropska komisija.