DomovNoviceMala loža bo gostila razstavo bogate zgodovine mesta Koper

Mala loža bo gostila razstavo bogate zgodovine mesta Koper

KulturaNaši krajiNoviceObvestilaProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Mesto Koper letos praznuje 1500 let. Obletnico bo zgodovinsko mesto obeležilo s številnimi kulturnimi in drugimi dogodki, med katerimi ne bodo manjkale razstave, ki se bodo odvijale tudi pod oboki Pretorske palače, v Mali loži. Prvo razstavo, ki sta jo pripravila Mestna občina Koper in Pokrajinski muzej Koper, bo Mala loža gostila že od 16. januarja naprej.

Razstava bo osvetljevala dogodke 1500-letne zgodovine mesta. Na razstavi bodo predstavljeni številni mejniki, ki so zaznamovali Koper, med njimi tudi domnevna nastanek mesta in posvetitev škofa sv. Nazarija leta 524, velika kuga, ki je zdesetkala mesto, prihod Napoleona in povezava otoka s kopnim ter nastanek koprskega statuta, ki je pred 600 leti urejal pravna razmerja v mestu in okolici. Del razstave bo posvečen slavnemu beneškemu slikarju Vittoreju Carpacciu, ki je na povabilo Koprske škofije prišel v Koper, kjer je preživel zadnje desetletje svojega življenja in zdravniku, fiziologu ter izumitelju termometra Santoriu Santoriu, ki se je rodil in živel v Kopru. Razstavljene bodo številne fotografije, dve izmed teh bosta prikazovali Oljenko iz 6. stoletja in Morosinijevo ploščo iz leta 1269, ki sta hranjeni v Pokrajinskem muzeju Koper.

Odprtje razstave bo potekala v torek, 16. januarja, ob 11.30 v Mali loži, le korak od osrednjega koprskega trga pod Pretorsko palačo. Razstavo sta zasnovali kustosinji dr. Meliha Fajić (Pokrajinski muzej Koper) in Vesna Pajić (Mestna občina Koper), kot povabilo k spoznavanju in raziskovanju bogate zgodovine mesta.

Vabljeni so vsi ljubitelji kulture in zgodovine, da se pridružijo odprtju razstave ter se pobliže seznanijo z zgodovino mesta Koper skozi zanimive dogodke in mejnike. Ogled razstave bo možen vse do sredine februarja.

Za več dogodkov v sklopu praznovanja 1500. obletnice Kopra sledite na visitkoper.si.

Foto: MOK, ZMKT