DomovNoviceMala loža bo gostila razstavo »Modernistični Koper/ La Capodistria Modernista«

Mala loža bo gostila razstavo »Modernistični Koper/ La Capodistria Modernista«

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Mesto svojo 1500. obletnico obeležuje s številnimi prireditvami in razstavami, katerih pomembno prizorišče je Mala loža. V sredo, 10. julija 2024, bo pod oboki Pretorske palače odprtje razstave “Modernistični Koper – La Capodistria Modernista”.

Razstava bo osvetlila in razgrnila načrte ter urbanistične projekte »modernističnega Kopra« preko treh sklopov, ki so smiselno zaokroženi v tri časovna obdobja. Tako je prikazan čas cone B Svobodnega tržaškega ozemlja (1947-1954), obdobje Prva leta po priključitvi Jugoslaviji (1954-1957) in obdobje Čas Eda Mihevca (1957-1967).

Modernizem v arhitekturi obsega več tako imenovanih “modernih gibanj”, kot jih je poimenoval sloviti arhitekturni zgodovinar Charles Jencks. Skupni imenovalec vseh pa je iskanje novih, tudi radikalno novih odgovorov v arhitekturi na vprašanja, ki jih je postavila modernizacija družbe in sveta. V severno Istro, posebej pa v Koper, je celovite rešitve v duhu modernizma prinesel šele čas po drugi svetovni vojni. Zaradi samosvojega političnega razvoja povojne Istre, posebno zaradi obstoja cone B Svobodnega tržaškega ozemlja, povojna arhitektura in urbanizem danes predstavljata samosvoj pojav znotraj slovenske arhitekture.

Razstava, ki so jo pripravile dr. Neža Čebron Lipovec, docentka na Univerzi na Primorskem, Vesna Pajić, svetovalka župana za kulturo in evropske projekte MOK in mag. Nada Čibej, direktorica Pokrajinskega arhiva Koper, bo v Mali loži na ogled vse od srede 10. julija do vključno sobote, 31. avgusta.

Več informacij v sklopu praznovanja 1500. obletnice Kopra in o programu najdete na povezavi.

Foto: MOK, Pokrajinski arhiv Koper