DomovNoviceMalvazije bodo znova kraljevale v Portorožu

Malvazije bodo znova kraljevale v Portorožu

KulturaNoviceProsti časTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Tradicionalni festival, posvečen malvazijam, se marca vrača v Hotel Slovenija v Portorož. Obiskovalke in obiskovalci 25. festivala Malvazija, žlahtni okus Mediterana bodo več kot 150 malvazij 71 vinarjev lahko okušali v nedeljo in ponedeljek, 5. in 6. marca, v kongresnem centru Hotela Slovenija.

Društvo vinogradnikov slovenske Istre v nedeljo in ponedeljek, 5. in 6. marca, v Kongresnem centru Portus v Hotelu Slovenija pripravlja že 25. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Obiskovalke in obiskovalci bodo v dveh dneh lahko okusili več kot 150 malvazij 71 vinarjev iz slovenske Istre, Krasa, Vipavske doline, Brd, hrvaške Istre in Italije ter se udeležili šestih delavnic in okrogle mize. Slovesno odprtje festivala z glasbenim nastopom Mitje Kodarina bo v nedeljo, 5. marca, ob 15. uri, vinarji, ki so na ocenjevanju Sommelier Slovenije 2023 osvojili največ točk, pa bodo prejeli priznanja. Dve petčlanski ocenjevalni komisiji bosta namreč v sredo, 1. marca, ocenili 110 prijavljenih vzorcev v šestih kategorijah – peneče, sveže, zrele, macerirane, s preostankom sladkorja in aromatizirane malvazije.

»Četrt stoletja že vztrajamo pri promociji kraljice vin – malvazije in lahko smo ponosni na to, da naš festival nikoli v teh letih ni manjkal na koledarju vinskih navdušencev,« je na današnji novinarski konferenci v hramu Vinakoper povedala Ingrid Mahnič, predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre in dodala: “Celo v času epidemije smo vinogradnice in vinogradniki vztrajali in pogumno spravili pod streho tri najbolj negotove izvedbe festivala. Veselili smo se vseh podpornikov, ki so ostali z nami, v tem času pridobili celo nekaj novih, spletli nova sodelovanja, k festivalu pritegnili nove vinogradnike in vinogradnice, predvsem pa ohranili prijateljsko povezanost tako s hrvaškimi kot italijanskimi pridelovalci.«

Vstopnina na letošnji festival znaša 20 evrov za en dan in 30 za dva dni, obiskovalke in obiskovalci pa bodo prejeli festivalski kozarec. Poleg degustacij se lahko udeležijo šestih strokovnih in kulinaričnih delavnic ter okrogle mize z naslovom Kako bolj učinkovito prodajati vina višjega cenovnega ranga v restavraciji.

Malvazije v družbi Michelinove zvezdice

Organizatorji ob okušanju malvazij pripravljajo tudi vodene strokovne in kulinarične delavnice, k letošnjemu festivalu pa so pritegnili chefa Restavracije COB z Michelinovo zvezdico Filipa Matjaža, ki bo na ponedeljkovi kulinarični delavnici stapljal vrhunsko hrano in izjemne malvazije.

Obiskovalke in obiskovalci bodo v nedeljo lahko obiskali tri delavnice, ki jih bodo vodili enolog družbe Vinakoper Boštjan Zidar in sommelierki Liliana Savioli ter Majda Debevc, v ponedeljek pa bosta poleg kulinarične delavnice na voljo še dve strokovni – z zmagovalnimi malvazijami ocenjevanja Sommelier Slovenije 2023, ki jo bo vodil najboljši sommelier Slovenije Valentin Bufolin, in delavnica vinskih kraljic slovenske Istre.

Malvazija Tour kot uvod in zaključek festivala

V sklopu festivala društvo organizira še spremljevalni niz večerij, imenovan Malvazija Tour. Prva večerja s 16 malvazijami Malvazija Tour bo v petek, 3. marca, od 19. uri v Restavraciji Brič, 9. marca bo sledila večerja v restavraciji Marina Portorož, 17. marca pa se bo Malvazija Tour preselila v Koper, in sicer v restavracijo Savor.

Foto: Društvo vinogradnikov slovenske Istre