DomovNoviceMATERINSKI DAN: Danes so v središču pozornosti mame

MATERINSKI DAN: Danes so v središču pozornosti mame

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

V Sloveniji danes obeležujemo materinski dan, ko so v središču pozornosti mame. V letu 2015 jih je pri nas živelo skoraj 670.500, kar so tri četrtine žensk, starih vsaj 15 let, so za STA navedli na statističnem uradu. Povprečna starost matere ob rojstvu prvega otroka se zvišuje. Slovenija je tudi edina država, ki ta praznik obeležuje 25. marca.

Materinski dan v ZDA praznujejo že od leta 1910, navada pa se je čez ocean razširila tudi v evropske države. Ponekod ta dan praznujejo že od konca svetovne vojne. Datum praznovanja pa se od države do države razlikuje. Za ta dan je značilno izkazovanje pozornosti materam, mnogi otroci jim v znak hvaležnosti podarijo cvetje ali druga darila.

V Sloveniji materinski dan praznujemo 25. marca, na dan krščanskega praznika Gospodovega oznanjenja. Gre za Marijin praznik, ki se obeležuje natanko devet mesecev pred božičem. V Katoliški cerkvi ob prazniku poudarjajo pomen materinske ljubezni in hvaležnost za materinsko poslanstvo.

Povprečna starost matere ob rojstvu prvega otroka se zvišuje, v letu 2016 je bila 29,4 leta ali šest let več kot pred 30 leti. Foto: womenplatform.com

Med ženskami, ki so v Sloveniji rodile leta 2015, jih je imelo največ po dva otroka (53 odstotkov), enega otroka je imelo 27 odstotkov mater, tri otroke pa 15 odstotkov žensk. Po podatkih Statističnega urada RS (Surs) je 827 žensk rodilo že vsaj osem otrok.

V letu 2016 je v Sloveniji rodilo 20.052 žensk. Velika večina je bila porodov z enim otrokom, 387 pa je bilo porodov dvojčkov in dva poroda trojčkov. Število rojenih se v zadnjih šestih letih ponovno zmanjšuje. Več kot 90 odstotkov žensk, starih od 20 do 24 let še ni rodilo, v starosti od 25 do 29 let ni rodilo dve tretjini, v starosti od 30 do 34 let pa ni rodila le še tretjina žensk.

Povprečna starost matere ob rojstvu prvega otroka se zvišuje, v letu 2016 je bila 29,4 leta ali šest let več kot pred 30 leti. Matere 55 otrok, rojenih v 2016, so bile ob rojstvu otroka mlajše od 18 let, matere 34 otrok, rojenih v tem letu, pa so bile stare 45 let ali več.

Zmanjšuje se delež mater, ki so ob rojstvu otroka stare od 15 do 19 let. Ob osamosvojitvi je bilo sedem odstotkov vseh otrok rojenih materam med 15 in 19 let starosti, v letu 2016 pa le še 0,9 odstotka.

Dviganje povprečne starosti žensk ob rojstvu prvega otroka je po pojasnilih Sursa gotovo v veliki meri povezano z njihovim dalj časa trajajočim izobraževanjem. Tako kot se zvišuje izobrazba vseh žensk, se zvišuje tudi izobrazba mater. Od tistih, ki so rodile v letu 2015, jih je polovica končala višje- ali visokošolski študij, 42 odstokov teh mater pa je imelo srednješolsko izobrazbo.