DomovNoviceMednarodna znanstvena konferenca o oblikovanju jugoslovanskega samoupravnega socializma

Mednarodna znanstvena konferenca o oblikovanju jugoslovanskega samoupravnega socializma

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Znanstveno-raziskovalno središče Koper, Inštitut za zgodovinske študije med 10 in 11. majem, v knjižnici Znanstveno-raziskovalnega središča Koper organizira mednarodno znanstveno konferenco, ki so jo poimenovali “Jugoslovanski laboratorij politične inovacije: izvori, sinteza in mednarodni vplivi samoupravnega socializma”.

Na konferenci bodo v sodelovanju s strokovnjaki iz različnih evropskih držav predstavili proces oblikovanja jugoslovanskega samoupravnega socializma kot alternative sovjetskemu sistemu in kot modela družbene ureditve, ki je zbujal zanimanje tudi med progresivnimi gibanji v demokratičnih državah.

V tem pogledu bodo zajeti ne le idejni tokovi, po katerih so se ravnali ključni snovalci samoupravnega socializma, temveč tudi njihova bogata in več desetletij trajajoča intelektualna in politična interakcija z evropskimi socialisti in socialdemokrati.

Na podlagi te dialoške odprtosti so nekateri mednarodni strokovnjaki v samoupravni ureditvi videli vzor industrijske demokracije in potencialno tretjo pot med zahodnim kapitalizmom in sovjetskim birokratizmom, privrženci »odprtega marksizma« pa so v jugoslovanski stvarnosti prepoznali omejitve, zaradi katerih se ta eksperiment ni izšel, so zapisali na Inštitutu za zgodovinske študije.

Konferenca bo potekala v angleškem jeziku.