DomovNovicePristojne službe za bolj učinkovite intervencije na morju

Pristojne službe za bolj učinkovite intervencije na morju

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes so se na pobudo koprskega župana Borisa Popoviča vnovič sestali vsi akterji, pristojni za ukrepanje v primerih onesnaženja na morju in obalnem pasu, da bi skupaj pregledali in prevetrili postopke medsebojnega obveščanja in ukrepanja v takih situacijah.

Poleg predstavnikov Marjetice Koper, Uprave RS za pomorstvo, poklicnih in prostovoljnih gasilcev, Luke Koper ter predstavnikov Uprave za zaščito in reševanje, sta se današnjega sestanka udeležila tudi predstavnika direkcije RS za vodo in podjetja VGP Drava. Prvotni namen sestanka je bil seznaniti se z aktivnostmi, ki so jih posamezne službe izvajale v okviru intervencij na morju in kopnem ter ugotoviti, katere so tiste pomanjkljivosti, ki bi jih lahko odpravili in na ta način postavili nove temelje za nadaljnje delovanje v podobnih situacijah.

Da se zgodba izpred nekaj dni ne bi ponovila, je na današnjem sestanku bilo govora predvsem o tem, kakšen način oz. sistem ubrati, da bi intervencija stekla hitreje, predvsem pa da bi bila bolj učinkovita.

»Dogovorili smo se, da bomo v primeru ponovnega onesnaženja z odpadno plastiko in drugimi odpadki, skušali le-te zadržati na morju. V kolikor kapacitete, ki jih imamo na morju ne bodo zadostovale, imamo možnost najeti tudi plovila Luke Koper. Če niti to ne bo dovolj, bomo po potrebi aktivirali tudi mednarodno pomoč,« je po sestanku pojasnil Arturo Steffe, vodja sektorja za varovanje obalnega morja na Upravi RS za pomorstvo in dodal, da je trenutno stanje na morju mirno. »Od sobote dalje nismo zasledili novih onesnaženj, zavedamo pa se, da je plastika še vedno prisotna v morju, le da ne v takih koncentracijah kot doslej«. Zato lahko, tako Steffe, pričakujemo, da bosta v naslednjih dneh, ko naj bi burja ponehala, plastika in nesnaga ponovno prišli na površje. Takrat se bo potrebno ponovno aktivirati, da bi lahko odpadke prestregli že na morju, torej preden zaplavajo do obale.

V primeru novega onesnaženja bodo službe hitreje odreagirale

Da se zgodba izpred nekaj dni ne bi ponovila, je na današnjem sestanku bilo govora predvsem o tem, kakšen način oz. sistem ubrati, da bi intervencija stekla hitreje, predvsem pa da bi bila bolj učinkovita. »Vemo, kakšni so postopki ukrepanja v primeru, da pride do večjih ekoloških nesreč, medtem ko v primeru plavajočih odpadkov, postopki še niso povsem usklajeni. Na ministrstvu bomo tako predlagali določene spremembe protokolov, ki jih imamo,« je še pojasnil Steffe.

Službe bodo še naprej v stalni pripravljenosti za ukrepanje: v kolikor bodo odpadki ponovno prišli na površje in priplavali v naše vode se bosta najprej aktivirala Uprava za pomorstvo in SVOM, po potrebi pa še Luka Koper s svojimi plovili in baražami, s katerimi bodo skušali že na morju zadržati in očistiti večino nesnage. Za čiščenje naplavin, ki bodo priplavale do obale bosta poskrbeli VGP Drava in koprska Marjetica.