DomovNoviceMešane patrulje policistov in redarjev znova na terenu

Mešane patrulje policistov in redarjev znova na terenu

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Koprski redarji in policisti nadaljujejo dobro prakso medsebojnega sodelovanja. Mešane patrulje so na šolskih poteh prisotne tudi v prvih tednih novega šolskega leta, ko so številni mladi šolarji in šolarke na cestah in je nujna večja pazljivost vseh udeležencev v prometu. Njihove naloge so nadzor, preprečitev kršitev in skrb za varnost na javnih površinah.

Projekt mešanih patrulj, v katerih sodelujejo občinski redarji in policisti, se je vsakič izkazal za dobrodošlega in učinkovitega. Ker se najbolj ranljivi udeleženci prometa, pešci, ob prisotnosti mešanih patrulj počutijo bolj varne, policisti in redarji izvajajo poostren nadzor. Mesto Koper ima veliko urejenih javnih površin (sprehajalne promenade), ki so namenjene izključno pešcem in na katerih je vsaka vožnja z drugimi motornimi vozili, pa tudi kolesi, prepovedana.

Tak primer je semedelska promenada, kjer je policistom in redarjem prav s skupnimi akcijami uspelo bistveno zmanjšati promet z motornimi kolesi, ki niso bila le moteča, temveč tudi sprehajalcem nevarna. Poleg semedelske promenade bodo mešane patrulje obhode opravljale tudi na severni obvoznici, v Žusterni in v koprskem mestnem jedru. Policisti in redarji bodo poleg tega na terenu preverjali, ali lastniki psov svoje ljubljenčke vodijo na povodcih, s prisotnostjo pa skrbeli za čisto in urejeno okolje ter zmanjšanje vandalizma. Mešane patrulje boste še ves september opazili pretežno na kolesih, saj se tako hitreje gibljejo in dostopajo tudi do območij, kamor z avtom ni mogoče zapeljati. Občasno so v mestu prisotni tudi peš kot obhodniki.

Policisti in redarji skupaj s prostovoljci skrbijo tudi za to, da bo pot v šolo in domov za otroke varna in prijetna. V akciji Varna pot v šolo, ki poteka po nekaterih osnovnih šolah v Mestni občini Koper, redarji in policisti prvošolčkom najprej predstavljajo svoje delo, opremo in službena vozila, nato pa z njimi varno in pravilno prečkajo prehod za pešce. Prav tako so prisotni pri izvedbi kolesarskih izpitov, ki trenutno potekajo na več osnovnih šolah.

Občinsko redarstvo sicer že vrsto let dobro sodeluje s Policijsko postajo Koper na različnih delovnih področjih.