DomovNoviceMestna občina Koper danes praznuje

Mestna občina Koper danes praznuje

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

V spomin na Marežganski upor, enega prvih protifašističnih uporov v Evropi, ki se je zgodil 15. maja 1921, Mestna občina Koper praznuje svoj občinski praznik. Ob letošnji 100. obletnici je občina pripravila niz kulturnih dogodkov, s katerimi se spominja junaškega dejanja.

Mestna občina Koper je zaradi okoliščin, ki še vedno ne dopuščajo, da bi praznovali kot običajno, tudi letos dogajanje ob občinskem prazniku prilagodila in ga v delu preselila na splet. Osrednje dogajanje ob občinskem prazniku je združila v krajši film z naslovom Koper praznuje, ki ga bo na Facebook strani eKoper in Aleš Bržan javnosti predvajala danes, 15. maja, ob 19. uri zvečer. V okviru virtualne svečane seje bo podelila najvišja občinska priznanja in nagrade za leti 2020 in 2021 ter se poklonila spominu na žrtve Marežganskega upora, občanke in občane pa bosta ob tej priložnosti nagovorila župan in podžupan Mestne občine Koper Aleš Bržan in Mario Steffè. Občina je film posnela na različnih lokacijah, pri programu sta sodelovala lokalna orkestra Pihalni orkester Marezige in Bend-it! Orchestra, voditeljske niti je prepletala Lorella Flego.

Že minuli teden je občina v Mali loži pod volti Pretorske palače postavila razstavo medijskih poročil in novic o Marežganskem uporu, ki bo na ogled do konca meseca maja, posebno razstavo z naslovom 100 let Marežganskega upora pa so včeraj, 14. maja, v sodelovanju z občino odprli tudi v Pokrajinskem muzeju Koper. Odprtja se je udeležil župan Mestne občine Koper Aleš Bržan, ki je ob tem povedal, da »z obeleževanjem občinskega praznika poudarjamo, da smo ponosni na svojo zgodovino in da smo se Istrani, tako kot pred stotimi leti, tudi danes sposobni zavzeti za svoj obstoj, ekonomske, politične in državljanske pravice. In smo še naprej pripravljeni braniti svoja življenja, dostojanstvo in bit.«

Obeležitev praznika se je nadaljevala včeraj, 14. maja, ob 18. uri v bližini nekdanjega mejnega prehoda v Ospu, na kraju, kjer je pred 100 leti padla prva žrtev v naših krajih, ko so se ljudje uprli fašističnemu nasilju. Venec so položili podžupan Mestne občine Koper Mario Steffè, podžupan občine Dolina Goran Čuk, predstavniki Združenja protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper predstavniki ANPI in skupina krajanov. Takratno dogajanje je opisal Miloš Ivančič. Da bi ljudem preprečili udeležbo na volitvah, so se škvadre fašistov spravile nad prebivalstvo, Slovence, Hrvate, Italijane in vse drugače misleče. Z ustrahovanjem in nasiljem so jih želeli zatreti, da ne bi mogli svobodno izraziti svoje volilne pravice. Tako so se v Ospu in okoliških vaseh z barikadami pripravili, da bi fašistom preprečili vstop v vas. Zgodili so se spopadi. Ko je posredovala vojska Kraljevine Italije in obljubila, da fašistom ne bodo dovolili prehoda, so za vojaki mimo barikad zakorakali tudi škvadristi. Pri tem je Andrej Žerjul zgrabil kamen, da bi ga vrgel za njimi, a je fašist ustrelil vanj in ga ubil. Udeleženci krajše slovesnosti so si bili enotni, da je treba ohraniti spomin na tiste dogodke, na zato, da bi razdvajali, temveč zato, bi znali prepoznati nevarnosti, ki jih s seboj prinašajo nestrpnost, sla po premoči in nespoštovanje sočloveka.

Občina ob obeležitvi letošnje 100. obletnice Marežganskega upora načrtuje še druge aktivnosti, med pomembnejšimi je nedvomno spominska slovesnost s kulturnim programom v Marezigah, ki bo predvidoma sredi junija. Danes zjutraj pa so se župan Bržan, predsednik Združenja protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper Vojko Vodopivec ter predsednik Krajevne skupnosti Marezige Alen Babič tradicionalno zbrali pred spomenikom padlim v Marezigah in v spomin nanje položili vence.

Foto: FPA Tomaž Primožič