DomovNoviceMornariški divizion upihnil 29. svečko

Mornariški divizion upihnil 29. svečko

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

S slovesnostjo v Vojašnici slovenskih pomorščakov v Ankaranu so danes obeležili 29-letnico 430. mornariškega diviziona Slovenske vojske in s tem rodu pomorstva pri nas. Ob tej priložnosti je poveljnik Bogomir Tomažič Mestni občini Koper izročil posebno plaketo in priznanje za dolgoletno sodelovanje, ki ju je prevzela podžupanja Jasna Softić.

Dan rodu pomorstva praznujejo v spomin na dan, ko se je 30. januarja 1993 v marini v Portorožu slovesno predstavila mornariška enota in od predsednika Republike Slovenije dobila bojno zastavo. 430. mornariški divizion je neposredno podrejen Generalštabu Slovenske vojske in zagotavlja vojaško obrambo slovenskega akvatorija ter sodeluje v sistemu zaščite, reševanja in pomoči na morju. Sestavljajo ga pomorski operativni center, odred za specialno podvodno delovanje, odred večnamenskih plovil in vod za uničevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev.

Bogomir Tomažič je na današnji slovesnosti med drugim poudaril zmogljivost enote in visoko usposobljenost njenih pripadnikov. Nadvse spodbudno je dejstvo, da se v njihove vrste vključujejo mladi, ki postajajo ponosni pripadniki roda pomorstva in slovenske vojske. Najzaslužnejšim je izročil posebna priznanja in plakete, za dolgoletno podporo in odlično sodelovanje z Mestno občino Koper je podžupanji Jasni Softić prav tako izročil priznanje in plaketo.