Motoristična sezona je pred vrati, previdnost ne bo odveč!

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Koprski prometni policisti opažajo, da se počasi pričenja motoristična sezona, saj so popoldnevi na Obali že zelo topli in sončni. Prav zato so že začeli s poostrenim nadzorom pogostih motorističnih tras.

Vozniki se čez vikend in v prostem času pogosto prelevijo v motoriste. Tuje raziskave ugotavljajo, da je motiv vožnje pri motoristih pogosto zelo drugačen kot pri voznikih osebnih avtomobilov: preživljanje prostega časa, druženje, turistični ogledi, tudi preizkušanje lastnih sposobnosti in uživanje v tveganju. Ogroženost motoristov je zato veliko večja, poleg tega pa spadajo med ranljivejše skupine udeležencev. Poudariti je potrebno, da so motoristi na cesti veliko slabše vidni in opazni, pogosto vozijo prehitro ali pa jih drugi vozniki spregledajo ali jim jemljejo prednost.

Foto: bikerdigital.com

Vožnja motorja je nevarna. Po statističnih podatkih je tveganje za smrt pri vožnji z motornim kolesom kar 50-krat večje kot pri vožnji z osebnim avtomobilom.

Naj spomnimo, da je spomladi pomembno, da se motoristi zavedajo svoje telesne (ne)pripravljenosti, saj nimajo takšne kondicije kot ob koncu motoristične sezone. Seveda bi bila za ogrevanje najbolj primerno, da bi se motorist na začetku sezone odpravil na primeren poligon in šele nato v promet.  Začeti bi moral s kratkimi relacijami in šele kasneje relacije po težavnosti in dolžini stopnjevati. 

“Voznikom motoristom priporočamo, da se večkrat udeležijo dodatnega usposabljanja in kondicijskih voženj ter da se dodatno poučijo o največjih pasteh za motoriste: polaganje ovinkov, prehitra vožnja, izsiljevanje prednosti, nečisto cestišče, mokro in vlažno cestišče,” so nam sporočili s PU Koper. 

Ne vozite pod vplivom alkohola!

Prav tako kot za vse ostale kategorije velja seveda tudi pri motornih kolesih prepoved vožnje pod vplivom alkohola ter ostalih prepovedanih substanc.

Policisti opozarjajo: “Ne vozite pod vplivom alkohola.” Foto: youtube.com

Policisti so namreč v torek na regionalni cesti med Dekani in Kozino izvedli nadzor nad vozniki motornih koles in na Kastelcu ustavila agresivnega voznika Honde CBR 600 F. Odredila sta mu preizkus alkoholiziranosti in alkotest je pokazal prisotnost 0,42 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka. Motoristu so odvzeli vozniško dovoljenje, mu prepovedali nadaljnjo vožnjo in izdali plačilni nalog. Za tak prekršek je predpisana globa v višini 600 evrov in 8 kazenskih točk. *

Zaradi hudih posledic prometnih nesreč motoristov bodo policisti na območju PU Koper odslej vsakodnevno poostreno nadzirali vse ključne točke.