DomovNoviceNa 5. Urbanem forumu o potencialih in razvojnih prioritetah mest

Na 5. Urbanem forumu o potencialih in razvojnih prioritetah mest

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Ministrstvo za okolje in prostor ter Združenje mestnih občin Slovenije sta danes v Ljubljani organizirala 5. Urbani forum, v sklopu katerega je potekala okrogla miza županov mestnih občin. Župani in podžupani enajstih mestnih občin so razmišljali o celostnem upravljanju mest in trajnostnih rešitvah.

Župani na Urbanem forumu vsako leto predstavnikom ministrstev ter obiskovalkam in obiskovalcem predstavijo ključne razvojne priložnosti in projekte mestnih občin. »Imamo sonce, morje, država je vodnata, a ugotavljamo, da tega ne znamo dovolj dobro izkoristiti. Se pa zavedamo svojih razvojnih potencialov, zlasti na področju prostora, zato smo pospešili pripravo Občinskega prostorskega načrta in bomo svojo ekipo okrepili še s strokovnjakom s področja urbanizma,« je ob tej priložnosti povedal župan Aleš Bržan.

Na okrogli mizi je sicer tekel pogovor o vlogi in priložnostih mest za razvoj države in zeleno rast, sogovorniki so izpostavili tudi pomen mest in mestnih občin v Sloveniji pri izvajanju ukrepov trajnostnega razvoja v okviru evropske finančne perspektive. Slovenska mesta se pri realizaciji razvojnih projektov soočajo z različnimi vprašanji in nivoji usklajevanja. Strinjali so se, da so ključ uspeha med drugim dobro razumevanje potreb mest in dobra mestna organiziranost ter ustrezna priprava projektov.

Urbani forum nudi priložnost za dialog in povezovanje med mesti, državo in drugimi deležniki urbanega razvoja. Navzoči skupaj s predstavniki gospodarstva iščejo napredne rešitve pri razvoju mest in regij v smeri zelenega gospodarstva, digitalizacije in doseganja kakovostnejšega življenjskega okolja.