DomovNoviceNa Hrvaškem neučakani pred zgodovinsko tekmo

Na Hrvaškem neučakani pred zgodovinsko tekmo

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Na Hrvaškem raste vnema pred današnjo finalno tekmo na nogometnem svetovnem prvenstvu v Rusiji med Hrvaško in Francijo. Z radijskih in televizijskih postaj odmevajo večinoma navijaške in patriotske pesmi, javne prostore v mestih na vseh koncih države pa pripravljajo v navijaške cone, v katerih je pričakovati več deset tisoč ljudi.

Prišel je tudi dan, ko se bo “mala država” borila v “velikem finalu”, v katerem bodo hrvaški nogometaši lovili prvi naslov svetovnih prvakov. Prebivalci Hrvaške na številne zanimive načine kažejo privrženost svojim herojem. Različne napise podpore s hrvaškim simboli je videti v mnogih mestih kot tudi v hribih, zraven prometnic in drugod. Na zagrebški vpadnici v središče mesta znani zagrebški vodnjaki “plešejo” v luči razpoznavnih hrvaških rdeče-belih kvadratkih.

Znane osebnosti obljubljajo marsikaj, če bo Hrvaška postala svetovna prvakinja v nogometu, od tega, da se bodo slekli do nagega, do pobritih brkov, ki jih gojijo desetletja, a bodo vse te obljube nepomembne, če bodo kapetan hrvaške reprezentance Luka Modrić in soigralci danes osvojili pokal svetovnih prvakov.

V Zagreb tudi navijači iz Slovenije

Vse trgovine na Hrvaškem delajo danes skrajšano, da bi zaposleni lahko spremljali tekmo, ki se bo na moskovskem stadionu Lužniki začela ob 17. uri. V nekaterih katoliških cerkvah na Hrvaškem so celo prestavili popoldanske maše na uro po tekmi, da bi vernikom omogočili ogled tekme.

V dopoldanskih urah je v mnogih delih celinske Hrvaške močno deževalo, a vremenska napoved kaže, da se bo vreme pomirilo v popoldanskih urah. Za pričakovati je, da bodo sosedje množično zapolnili navijaške cone v hrvaških mestih, v katerih bodo na velikanskih zaslonih na odprtem družno navijali za Hrvaško. V Zagrebu pričakujejo tudi navijače hrvaške reprezentance iz Slovenije.

Večina hrvaških navijačev je prepričanih o zmagi hrvaške reprezentance, čeprav se zavedajo, da bo izjemno težko premagati močno Francijo. Napovedujejo noro rajanje do jutra, ne glede na to, ali bodo nogometaši zlati ali srebrni, ker bo tudi drugo mesto zgodovinski uspeh nogometne reprezentance, večji, kot je bil bron iz Francije leta 1998.

Za ponedeljek je – ne glede na izid današnje tekme – napovedana slovesna dobrodošlica hrvaškim nogometašem na osrednjem zagrebškem trgu bana Josipa Jelačića.