DomovNoviceNa konferenci o podnebnih spremembah in oskrbi z vodo pozvali k dejanjem

Na konferenci o podnebnih spremembah in oskrbi z vodo pozvali k dejanjem

Naši krajiNoviceSlovenija Preglej vse novice
Deli vsebino

Slovenska inženirska zveza (SIZ), Hrvatski inženjerski savez (HIS) in Istarska županija so ob podpori štirih občin slovenske Istre  – Mestne občine Koper, Občine Izola, Občine Piran in Občine Ankaran – včeraj v Pulju organizirali prvo konferenco na temo podnebnih sprememb in oskrbe s pitno vodo na območju Istre. Prisotne je pozdravil tudi koprski župan Aleš Bržan.

Kot so že v uvodu izpostavili organizatorji, podnebne spremembe presegajo administrativne meje občin, regij in držav ter od nas zahtevajo, da skupaj poiščemo trajnostne in učinkovite rešitve za izzive oskrbe z vodo v Istri.

Hrvaški in slovenski strokovnjaki (prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj, prof. Korado Korlević, prof. dr. Matjaž Mikoš, doc. dr. Matjaž Glavan, prof. dr. Mojca Šraj, izr. prof. dr. Andrej Kryžanowski, dr. Uroš Krajnc, dr. sc. Josip Rubinić, dipl. ing. građ. Mladen Nežić in univ. dipl. inž. geod. Korado Pucer) so v svojih prispevkih poudarili, da podnebne spremembe postajajo stalnica, ki jo bo treba upoštevati pri vseh nadaljnjih načrtovanjih rabe vodnih virov. Meritve kažejo, da so v primerjavi z ostalo Evropo podnebne spremembe na območju, kamor sodi Istra, že močneje izražene, scenariji prihodnjega razvoja podnebja pa ocenjujejo stopnjevanje trendov v prihodnjih desetletjih.

Hidrološka neravnovesja, ki nastajajo kot posledica podnebnih sprememb, vplivajo na družbo in kulturno krajino kot tudi na naravno okolje. Da bi zadovoljili potrebe družbe in okolja po vodi, je treba vodo zadržati, ko je je dovolj, in jo shraniti za obdobja, ko je je premalo.

Kot kaže tudi primer dobre prakse v hrvaški Istri, so zadrževalniki in zadrževanje voda najbolj učinkovit ukrep, ki nudi odgovor tako za obdobja, ko je vode preveč, kot tudi za čas, ko je je premalo in se izkazujejo kot nujno potrebni za trajnostni razvoj in odpornost narave ter družbe tudi v prihodnje.

Podobne prakse je mogoče najti tudi v slovenski Istri, vsaj kar zadeva kmetijsko rabo, prezrto pa ostaja področje oskrbe s pitno vodo, kjer se vse bolj izraža potreba po implementaciji velikega zadrževalnika, ker brez možnosti sezonske izravnave vodne bilance, oskrba s pitno vodo v regiji, zgolj iz razpršenih vodnih virov, zaradi posledic podnebnih sprememb v bodoče ne bo več zadostna.

Sodelujoči na konferenci so se strinjali, da je čas, da se od študij preide k dejanjem, pri čemer bo ključno vlogo odigrala politika.

Dogodek so omogočili medijska hiša Delo, časopis in spletni portal Obalaplus, Primorske novice, Radio Koper, TV Koper-Capodistria in Večernji list.