DomovNoviceNa koprska parkirišča prihajajo moderni parkomati

Na koprska parkirišča prihajajo moderni parkomati

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper in Marjetica Koper začenjata celovito prenovo sistema parkomatov na javnih parkiriščih. Dosedanje težave z dotrajanimi aparati, ki jih zaradi zastarelosti ni bilo mogoče več servisirati, bodo tako kmalu odpravljene. Moderni parkomati nove generacije bodo uporabnikom ponudili veliko boljšo in lažjo storitev plačila parkirnine.

Parkomati so opremljeni z velikim, barvnim, vertikalno nameščenim prikazovalnikom LCD na dotik, diagonale zaslona devet palcev, ki uporabnikom s sodobnim in intuitivnim uporabniškim vmesnikom omogoča preprosto in pregledno uporabo parkomata in plačilo parkirnine. Svetilnost zagotavlja visoko stopnjo vidnosti uporabniškega vmesnika na prikazovalniku tudi ob neposredni sončni svetlobi. Parkomati so energetsko popolnoma neodvisni in se napajajo iz obnovljivih virov, saj so opremljeni z velikimi in visoko učinkovitimi solarnimi paneli.

Uporabnikom je omogočeno plačilo parkirnine z gotovino, in sicer v kovancih vrednosti 0,10, 0,20, 0,50 centa, en in dva evra, ali z vgrajenimi brezstičnimi čitalci z uporabo sodobnih plačilnih kartic. Po novem bo uporabnik ob uporabi moral vnesti registrsko številko vozila. Še vedno bo na voljo tudi možnost plačevanja z mobilno aplikacijo EasyPark.

Za izdajo potrdil o plačani parkirnini imajo parkomati vgrajen sodoben termični tiskalnik z jasnim, čitljivim in obstojnim izpisom parkirnih listkov ter davčno potrjenih računov, skladno s slovensko davčno zakonodajo. Z varno in hitro podatkovno povezavo, ki jo zagotavlja v parkomat integriran modem, so povezani s programsko opremo nadzornega centra za upravljanje parkomatov in parkirišč.

Novost tudi za lastnike motornih vozil iz starega mestnega jedra

Mestna občina Koper je uvedla tudi novost za lastnike motornih vozil, stanujoče v starem mestnem jedru. Gre za ugoden abonma za parkiranje motorjev v parkirnih hišah Belveder ali Sonce, s katerim želi občina ulice mestnega jedra razbremeniti motornih vozil, prebivalcem središča Kopra pa omogočiti varno parkiranje pod streho.

Splošni abonma PH Belveder ali PH P+R Sonce za motorna kolesa lahko pridobi vsaka oseba s prebivališčem v mestnem jedru za motorno kolo v njeni lasti. S splošnim abonmajem za motorna kolesa, ki stane pet evrov na mesec, je možna neomejena uporaba parkirnih mest za motorna kolesa v parkirni hiši, za katero je abonma pridobljen. Z novim abonmajem želi Mestna občina Koper narediti ulice mestnega jedra lažje prehodne in varnejše, bolj varna pa bodo tudi motorna vozila stanovalcev središča Kopra, ki bodo za simbolično ceno dobila svoje mesto v izbrani pokriti parkirni hiši.

Foto: MOK