DomovNoviceNa obisku v Kopru delegacija častnih konzulov

Na obisku v Kopru delegacija častnih konzulov

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Koper je danes gostil Slovenski konzularni zbor (SKZ), nepolitično, neideološko, neprofitno stanovsko društvo, ki aktivno deluje na področju konzularne diplomacije, promocije gospodarstva in razvoja širše družbene odgovornosti. 25 častnih konzulov je obisk naše občine začelo z ogledom Luke Koper, nadaljevalo s sprehodom po starem mestnem jedru in ga zaključilo s srečanjem z županom v Pretorski palači.

Poslanstvo SKZ je vzpostavljanje in izboljševanje odnosov med Slovenijo in državami, ki jih častni konzuli zastopajo, neodvisno od političnih, ekonomskih, geografskih, verskih in drugih različnosti med člani, na podlagi enakopravnega dialoga ter sodelovanja. SKZ je bil ustanovljen leta 2011 pod predsedstvom častnega konzula Sejšelov Marka Smoleta, od leta 2015 dalje pa mu predseduje častni konzul Kraljevine Maroko Janez Škrabec.

V zbor je trenutno vključenih več kot 50 častnih konzulov, v Kopru se jih je danes mudila približno polovica. Po prihodu v našo občino so si najprej ogledali naše največje pristanišče – častni konzul Republike Turčije Borut Škabar je namreč tudi član nadzornega sveta Luke Koper. »Namen takih obiskov je, da častni konzuli spoznajo podjetje in se pogovorijo o priložnostih za sodelovanje,« so sporočili iz SKZ.

Po sprehodu delegacije po starem mestnem jedru Kopra je sledilo srečanje z županom Mestne občine Koper Alešem Bržanom v Pretorski palači, kjer jim je župan s sodelavci predstavil občino in njene potenciale za morebitna prihodnja gospodarska sodelovanja z državami, ki jih konzuli zastopajo.

Foto: MOK