DomovNoviceNa Škofijah o potovalnih navadah otrok in odraslih

Na Škofijah o potovalnih navadah otrok in odraslih

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper med marcem in junijem 2024 sodeluje v programu usposabljanja Izdelajmo skupaj lokalni načrt hodljivosti! V okviru usposabljanja so se predstavniki občine v sredo na Škofijah sestali s prostorsko načrtovalko Evo Bolčič (PS Prostor) in ravnateljico Osnovne šole Oskarja Kovačiča Škofije Enejo Baloh.

V fokusno skupino za posvetovanje o pogojih za hojo v lokalni skupnosti in občini na splošno so bili povabljeni predstavniki občinskih strokovnih služb s področja družbenih dejavnosti, prometa in urejanja prostora ter lokalne skupnosti, pa tudi predstavniki institucij in organizacij s področja športa, zdravstva, policije, mladih in starejših.

Delili so svoje izkušnje s hojo in govorili o potovalnih navadah prebivalcev Škofij. Pogovor se je večino časa vrtel okrog načina hoje v šolo. Med razlogi, ki poleg kraja bivanja bistveno zaznamujejo način hoje otrok v šolo, so bili največkrat omenjeni starši. Delo s starši se je pokazalo kot velik izziv za vse – šolo, občino in različne svetovalne službe.

Udeleženci so tako razmišljali o možnostih za spreminjanje potovalnih navad otrok in odraslih ter za izboljšanje prometnih razmer v bližnji okolici šole. Občina in prostorska načrtovalka bosta poudarke posvetovanja vključili v analizo stanja in pripravo akcijskega načrta.

Usposabljanje Izdelajmo skupaj lokalni načrt hodljivosti! je aktivnost programa Aktivno v šolo in zdravo mesto, ki ga vodi IPoP – Inštitut za politike prostora. Pri izvajanju sodeluje CIPRA Slovenija, društvo za varstvo Alp. Program sofinancira Ministrstvo RS za zdravje in je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano.

Foto: MOK, Pixabay