DomovNoviceNa železnici med Divačo in Koprom vgradili nov detektor vročih osi

Na železnici med Divačo in Koprom vgradili nov detektor vročih osi

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Na železniški progi med Divačo in Koprom na odseku Rodik-Hrpelje Kozina obratuje nov detektor vročih osi. Detektor izboljšuje požarno varnost ob progi, podatke pa bodo uporabljali tudi za izvajanje potrebnih ukrepov za preprečevanje škode na železniški infrastrukturi, so sporočili z infrastrukturnega ministrstva.

Kot so pojasnili na ministrstvu, je detektor v slabem mesecu obratovanja zaznal štiri alarme, vse zaradi pritrjenih zavor in posledično pregretih koles. Trije so bili zaznani pri vlakih, ki so vozili iz Kopra, eden pa pri vlaku proti Kopru, so pojasnili.

Fotografija je simbolična.

Z detektorjem vročih osi sicer preverjajo vsa tirna vozila, ki v obeh smereh prečkajo točko namestitve naprave, pri čemer za zazna problem blokade zavor ali kakšno drugo pomanjkljivost, zaradi katere se kolesa pregrevajo.

Vozila z okvaro na kolesih predstavljajo potencialno grožnjo za iskrenje in vžig v okolici. Z detektorjem lahko takšno tirno vozilo na predvidenih železniških postajah odstranijo iz prometa in tako zmanjšajo možnosti, da bi prišlo do vžiga ob železniški progi, so še zapisali na infrastrukturnem ministrstvu.