DomovNoviceNekdanji del kovinarske s prvim septembrom v povsem novi preobleki

Nekdanji del kovinarske s prvim septembrom v povsem novi preobleki

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Učenci od prvega do petega razreda Osnovne šole Pier Paolo Vergerio il Vecchio ter otroci vrtca Delfino Blu (kar 2 oddelka) bodo že septembra dobili nove prostore, in sicer v delu opuščenega objekta nekdanje srednje tehniške oz. kovinarske šole. Trenutno so teku obrtniška dela, zaključuje se izdelava in ureditev fasade, nakar sledi ureditev okolice, sredi avgusta pa še montaža notranje opreme.

Naložba predvideva ureditev dveh igralnic, garderobe, pripadajočih sanitarij in zunanjih teras, vse za potrebe vrtca, ter ureditev petih učilnic, garderobe, osrednjega prostora, jedilnice, razdelilne kuhinje, knjižnice in kabinetov za potrebe osnovne šole. V okviru investicije bo urejen tudi dostop za osebe z gibalnimi težavami, saj so v nove prostore že umestili še dvigalo.

Poskrbljeno bo tudi za zelene površine, v notranjem atriju objekta bodo uredili večnamenski prostor in ga opremili z zelenjem, na dvorišču za objektom pa pokrite terase za potrebe vrtca. Glede na to, da je del nekdanje kovinarske šole tudi stara gotska stavba, spomeniško zaščitena palača Sabini-Grisoni, ki je del bogate kulturne dediščine Kopra, se bo ohranila tudi podoba stavbe, kar pomeni, da bodo obstoječi profilirani venci, horizontalno okrasje gotske fasade, kamniti grbi in erte okoli okenskih in vratnih odprtin restavratorsko obnovljeni in ostajajo tudi po prenovi.

Naložbo v večji meri financira ministrstvo za šolstvo (1,4 milijona evrov), medtem ko je Mestna občina Koper za naložbo namenila komunalno opremljeno zemljišče v vrednosti 108 tisoč evrov. Izvajalec gradbenih, obrtniških in inštalaterskih del je Makro5 gradnje d.o.o., ki bo vsa dela skladno s terminskim planom zaključilo do konec avgusta 2018. Dobavitelj notranje opreme je podjetje Gonzaga pro d.o.o. Nova Gorica, dobavitelj opreme delilne kuhinje pa Atlas oprema d.o.o. Ljubljana. Oprema bo dobavljena v drugi polovici avgusta.

Eden lepših razgledov je iz likovne učilnice, iz katere se vidi koprski zvonik.

 

Na dvorišču arheologi izkopali več skeletov

Obnovo objekta in gradbena dela na dvorišču nekdanje kovinarske šole so pospremile tudi obsežne arheološke raziskave, ki jih je, tako kot za vsak poseg v tla na območju starega mestnega jedra Kopra, z izdajo kulturno varstvenih pogojev predpisal Zavod za varstvo kulturne dediščine.

Med raziskavami so, kot nam je povedala arheologinja Manca Omahen iz podjetja Avgusta d.o.o. iz Idrije, našli preproste grobne jame, katerih stene so obložene s kamni, v večini primerov v njih ni bilo pridatkov. Tipična orientacija izkopanih grobov, ki sodijo v obdobje med 5 in 8. stoletjem, je vzhod-zahod, kar je značilno za Krščanstvo. »Našli smo sedem skeletnih pokopov, od tega sta bila dva odrasla in pet otrok. Eden od odraslih je imel pri sebi tudi koščen glavnik. Poleg skeletnih grobov smo našli tudi ostanke dveh rimskih amfor, ki so se uporabljale za t.i. pokope v amfori,« nam je povedala Omahnova. Skelete bodo sedaj poslali na analize, kjer jim bodo antropologi lahko natančneje določili starost, spol, kot tudi ugotovili morebitne poškodbe in vzroke smrti.

Sicer pa je na območju objekta nekdanje kovinarske šole podjetje Avgusta d. o. o. že pred samo obnovo izvedlo arheološke raziskave. Kot so nam takrat pojasnili, so izkopavanja pripeljala do različnih najdb – v večji meri novejše dobe, nekaj pa je tudi takih, ki segajo v rimsko obdobje.

Koper je mesto bogate kulturne dediščine in zato so Arheološka izkopavanja na takih območjih pomembna,” je Omahnova že takrat izpostavila pomen izkopavanj in dodala, da so prav na območju stare kovinarske šole odkrili več zidov, ki naj bi po prvih ugotovitvah spadali v obdobje novega veka (od 15. stoletja naprej).Poleg tega pa smo naleteli tudi na plast, ki vsebuje rimske najdbe, med katerimi je največ odlomkov lončevine” je še povedala Omahnova.