Najbolj zaželen je švedski potni list, slovenski kot ameriški

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

Švedski potni list je najbolj zaželen na svetu, sledijo pa še nekatere druge države Evropske unije. Slovenija se je skupaj z ZDA znašla na 35. mestu, je pokazala raziskava podjetja Nomad Capitalist, ki je nedavno objavilo seznam 199 držav glede na “vrednost državljanstva”, je na spletni strani objavila tiskovna agencija Bloomberg.

Švedski na seznamu sledijo Belgija, Italija in Španija. Na dnu lestvice se je znašel Afganistan, pred njim pa so Irak, Eritreja in Pakistan.

Foto: pixabay.com

S slovenskim potnim listom je moč brez vizuma potovati v 174 držav

Kot je ugotovilo omenjeno podjetje, je moč s švedskim potnim listom brez vizuma potovati v 176 držav ali ozemelj. Dolgoletni popotnik, bloger in ustanovitelj podjetja Nomad Capitalist Andrew Henderson je ob tem pojasnil, da se lahko državljani Švedske, kjer so visoki davki, brez večjih težav preselijo kamorkoli, kjer so nižji davki.

Poudaril je, da na drugi strani sploh ni tako “zelo odlično, kot ste zdi,” če imate državljanstvo ZDA. Potni list ZDA je nekoč skupaj z britanskim in nemškim veljal za najboljšega na svetu, a je sedaj pristal za številnimi evropskimi državami. Tako s potnim listom Slovenije kot ZDA je moč brez vizuma potovati v 174 držav, še navaja Nomad Capitalist.

Foto: Viva Mundo

Med prvimi 43 državami na seznamu ji je kar 33 s stare celine

Bloomberg ob tem navaja, da je za državljane vseh teh držav skupna nizka davčna stopnja glede na dohodek, ne glede na to, kje živijo njihovi državljani. Državljani ZDA morajo na drugi strani plačati davek, ne glede na to, kje je bil njihov denar prislužen. Po navedbah podjetja Nomad Capitalist se je lani 5400 ljudi odreklo državljanstvu ZDA, kar je svojevrsten rekord.