DomovNaši krajiNajvišje priznanje Mestne občine Koper v roke Editi Frančeškin

Najvišje priznanje Mestne občine Koper v roke Editi Frančeškin

Naši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper v spomin na Marežganski upor, ki se je zgodil 15. maja 1921, ta teden obeležuje svoj občinski praznik. Ob tej priložnosti je župan Aleš Bržan na današnji svečani seji Občinskega sveta Mestne občine Koper v prireditveno-protokolarni dvorani sv. Frančiška izročil priznanja Editi Frančeškin, Ivanu Poklarju, Marjanu Tomšiču in mag. Mileni Anđelić Đukić.

V svojem nagovoru je župan Mestne občine Koper Aleš Bržan posebno pozornost namenil občankam in občanom, ki so po njegovem mnenju resnično bogastvo Mestne občine Koper. »Ob prevzemu županske funkcije mi ni bilo strah napovedati boljših časov za Koper. Čeprav imamo pravico, da si čestitamo za dobro opravljeno delo v prvih šestih mesecih novega mandata, pa se ne bomo zadovoljili z oceno dobro. Zmoremo in moramo še bolje,« je napovedal. Svetnicam in svetnikom se je zahvalil za sodelovanje, zaupanje in podporo. »Znali smo stopiti skupaj,« je ocenil. »Tu, v občinskem svetu, in zunaj, na mestnih ulicah. Nismo tratili energije za nepotrebna pričkanja in čase, ki so za nami. Bili smo politika, ki ne ustvarja problemov, ampak jih rešuje. Bili smo politika, ki ne deli ljudi. Osredotočili smo se na načrtovanje prihodnosti in rezultati našega dela bodo kmalu vidni tudi širši javnosti.« Svoj nagovor je sklenil z iskreno zahvalo letošnjim prejemnikom občinskih nagrad.

Najvišjo občinsko nagrado, Priznanje 15. maj, je prejela Edita Frančeškin za življenjsko delo na področju ljubiteljskega gledališkega ustvarjanja in izjemen prispevek pri razvoju kulturnega življenja v Kopru, Priznanja z veliko plaketo pa so prejeli Ivan Poklar za dolgoletno, odgovorno in predano delo na področju izgradnje cestne infrastrukture na območju Mestne občine Koper, Marjan Tomšič za dolgoletno uspešno delo na področju literarnega ustvarjanja, zlasti za izjemen prispevek k literarnemu razvoju slovenske Istre in mag. Milena Anđelić Đukić za uspešno delo na širšem družbenem področju, predvsem na področju humanitarne dejavnosti za socialno ogrožene družine in otroke.

Zbrane je pozdravil tudi podžupan Mario Steffè, ki je spregovoril o umeščenosti italijanske skupnosti v lokalno in širše okolje: »La posizione della Comunità nazionale italiana è al centro negli ultimi tempi di un acceso dibattito non soltanto nell’ambito delle istituzioni pertinenti nelle procedure che riguardano più da vicino il sistema minoranza e le sue dinamiche, ma anche a livello diffuso della società e della comunità a livello locale. Se da una parte tutto ciò è servito a far conoscere in ambito allargato e in termini positivi certi aspetti della Comunità nazionale italiana, non sono mancate su un altro versante reazioni negative che hanno alimentato espressioni di intolleranza, delegittimazione e marginalizzazione della componente minoritaria, che condanniamo in maniera perentoria. Giova ricordare che proprio in quanto collettività numericamente esigua e componente maggiormente esposta e sensibile alle dinamiche in seno al corpo sociale, la Comunità nazionale Italiana deve necessariamente godere dei benefici derivanti da una discriminazione positiva, in grado di garantire gli strumenti per la sua stessa affermazione e prosecuzione. Nel Comune città di Capodistria ci rendiamo conto che le disposizioni derivanti dall’apparato normativo e giuridico vigente in materia di tutela della componente minoritaria sono insufficienti se non si traducono a livello attuativo e se non si riescono a trovare risposte spedite ed efficaci alle necessità concrete, cercando di garantire in quanto maggior misura le condizioni per la realizzazione dei diritti particolari della Comunità nazionale Italiana. Quest’ultima può contare da parte del Comune di Capodistria sull’attenzione dovuta al suo ruolo specifico sul territorio e di strumenti di tutela che si traducono, non da ultimo, in un ragguardevole sostegno finanziario necessario all’attuazione del bilinguismo, al finanziamento delle istituzioni della Comunità nazionale Italiana, agli investimenti nella rete scolastica e alle attività in campo culturale. Pur non essendo una situazione ultimata e insuperabile, suscettibile quindi di ulteriori progressi e migliorie, essa propone tuttavia un modello che giudichiamo positivamente.«

Svečano sejo je vodila Lorella Flego, kulturni program pa je obogatil Obalni komorni orkester pod vodstvom maestra Patrika Grebla.

Foto: Tomaž Primožič