DomovNoviceNepridipravi vdirajo v zalivalne sisteme Marjetice Koper

Nepridipravi vdirajo v zalivalne sisteme Marjetice Koper

NoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Potem ko so občine slovenske Istre v torek sprejele vrsto ukrepov za nadaljnje zmanjšanje porabe vode in popolno prepoved vse nenujne rabe vode, so javna in komunalna podjetja, ki upravljajo javno infrastrukturo, izklopila zalivalne sisteme na javnih zelenicah, zaprla tuše na plažah in izklopila fontane ter vodne motive na javnih površinah. Ob tem Marjetica Koper ugotavlja, da ponoči nekdo namerno vdira v zalivalne sisteme in vklaplja zalivanje zelenic. Vandalizem je prijavila policiji.

Zaradi dolgotrajne suše je stanje z vodooskrbo v slovenski Istri zaskrbljujoče, saj so razpoložljive količine vode na kritični meji. Poleg tega je dobava vode iz Istrskega vodovoda Buzet in Kraškega vodovoda Sežana na zgornjih mejah zmogljivosti, hujšim pomanjkanjem se prebivalke in prebivalci lahko izognemo le z maksimalnim varčevanjem in doslednim izvajanjem ukrepov. Občine slovenske Istre so zato v začetku tedna sprejele vrsto ukrepov in prepovedi, namenjenih zmanjšanju porabe vode.

Potem ko so komunalna podjetja vseh štirih občin že v sredo izklopila zalivalne sisteme na javnih zelenicah, zaprla tuše na plažah in izklopila fontane ter vodne motive na javnih površinah, je Marjetica Koper zaznala, da v nočnem času nepridipravi namerno vdirajo v zalivalne sisteme in vklapljajo zalivanje zelenic. Vandalizem je že prijavila policiji.

Mestna občina Koper, Marjetica Koper in Rižanski vodovod Koper ob tem opozarjajo, da so sprejeti ukrepi namenjeni varčevanju s pitno vodo, saj bodo v primeru primanjkljaja vodnih količin omejitve dobave vode oziroma redukcije neizogibne. Vse tri institucije verjamejo, da bodo občanke in občani z racionalno porabo pripomogli k temu, da bi se redukcijam izognili.

Ob tem naj spomnimo, da je prepovedano zalivanje zelenic in pranje avtomobilov, izjema so avtopralnice, ki za pranje uporabljajo reciklirano vodo. Komunalna podjetja drevesa in cvetlične grede zalivajo samo iz možnih vodnih zajetij in drugih vodnih virov. Prepovedano je tudi pranje dvorišč in polnjenje bazenov, tisti, ki se ukvarjajo s kmetijstvom, pa naj pri svojem delu skrajno varčujejo z vodo.