DomovNovice»Ningbo – meja je samo še nebo!«

»Ningbo – meja je samo še nebo!«

Novice Preglej vse novice
Deli vsebino

»Mi se v Mestni občini Koper na letnem nivoju pogovarjamo o desetinah milijonov evrov, na nivoju države v milijardah, v Ningboju pa se pogovarjamo o trilijonih,« so bili prvi vtisi prvega moža koprske občine Borisa Popoviča ob zaključku mednarodne konference ‘Maritime Silk Road Port International Cooperation Forum’ v kitajskem Ningboju.

Udeležba na mednarodni konferenci, ki jo je tudi letos gostilo mesto Ningbo, je prineslo vrsto priložnosti in pozitivnih učinkov, saj je namen tega dogodka v prvi vrsti tkanje stikov, izboljšanje medsebojnega sodelovanja in promocija med mesti in pristanišči vzdolž svilne poti.

Mednarodne konference se je udeležilo več kot 500 predstavnikov iz 40 držav, med katerimi so prevladovali predstavniki pristaniških operaterjev in pristaniških uprav, ladjarjev, logističnih podjetij ter drugih podjetij iz branže.



Koprska občina z Ningbojem sodeluje že plodnih pet let

Kot je ob robu srečanja v Ningboju dejal župan Boris Popovič, je šlo za izjemno pomembno konferenco, na kateri so s strani naše države prisostvovali v zelo močni zasedbi. V slovenski delegaciji so bili namreč poleg župana Borisa Popoviča in njegovih sodelavcev prisotni še slovenski veleposlanik na Kitajskem Janez Premože, državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben in predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel.

»Z mestom Ningbo smo pričeli sodelovanje pred petimi leti. Mesto je v tem času strašansko napredovalo. Ima več kot 8 milijonov prebivalcev in je največje pristanišče na Kitajskem. Skladno s tem je razumljivo, da ima tudi velik pomen za Evropo. Peking, ki narekuje politiko, je za Ningbo določil vejo gospodarstva, ki se sklada z našim, zato smo s tem mestom tudi pobrateni,« je pojasnil razloge za pobratenje Kopra in Ningboja in izpostavil, da so rezultati plodnega sodelovanja še kako vidni.

Koprska občina je namreč že v lanskem letu z mestom Ningbo podpisala memorandum o sodelovanju na različnih področjih, prav tako so visoki predstavniki mesta Ningbo kot tudi tamkajšnjega pristanišča večkrat obiskali tako občino Koper kot tudi Luko Koper.

Slovenijo kot partnerja vsi jemljejo skrajno resno

V okviru konference sta predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel in predstavnik Ningbo Zhoushan Port Group Ni Chenggang podpisala tudi sporazum o sodelovanju s ciljem krepitve blagovne menjave med Kitajsko in državami srednje in vzhodne Evrope, ki večji del svoje prekomorske trgovinske menjave opravijo preko koprskega pristanišča. Luka Koper je tako postala tudi formalno del pobude za gospodarski pas oziroma t.i. nove svilne poti 21. stoletja. Podpisu sporazuma je prisostvoval tudi državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben, ki je bil eden od osrednjih govornikov na konferenci.

»Glede na to, da smo pristaniško mesto s tako idealno lokacijo kot je naša, je potrebno biti del te nove tako imenovane »svilne morske poti«, ki jo razvija Kitajska. Slednja je država z največjim razvojem in prepričan sem, da bo tako tudi v bodoče. Če pogledamo Kitajsko danes in pred dvajsetimi leti so to dve čisto drugačni realnosti,« je koprski župan pokomentiral prizadevanja za krepitev blagovne menjave med Kitajsko in državami srednje in vzhodne Evrope.

»Naš namen zagotovo ni, da bi tržili zgolj Slovenijo, ampak na zadevo vsekakor gledamo širše, v sklopu Evrope,« pojasnjuje in doda, da Slovenijo kot partnerja »vsi jemljejo skrajno resno, tako Kitajska kot tudi ostale konkurenčne evropske države, s katerimi smo izpostavili zelo dobre, pristne odnose. Vedo, da zaenkrat še nismo tako veliki, da bi bili konkurenčni recimo Rotterdamu in podobnim pristaniščem, ampak prav vsi se zavedajo kakšen potencial razvoja imamo.«

V Kopru o desetinah milijonov, v Ningboju pa o trilijonih!

Prepričan je, da podpis sporazuma med pristaniščema odpira nešteto možnosti za nadaljnji razvoj. »Sedaj je na nas in na državi, da izkoristimo ta položaj, ki smo si ga težko in z velikim trudom priborili skozi vsa ta leta,« dodaja.

Izpostavil je še velik pomen biti del »te zgodbe o uspehu«. Prisostvovanje tej iniciativi je po njegovih besedah izrednega gospodarskega pomena, ki bo bistveno vplivalo na nadaljnji razvoj ne le Slovenije, ampak tudi širše. Sklepanje poslov na takšni ravni, po njegovem mnenju nima meja oziroma kot je poetično dejal: »Ningbo – meja je samo še nebo!«. V zaključku je na matematičen način še pojasnil ozadje veličine poslov, ki se sklepajo na Kitajskem: »Mi se v Mestni občini Koper na letnem nivoju pogovarjamo o desetinah milijonov evrov, na nivoju države v milijardah, v Ningboju pa se pogovarjamo o trilijonih!«